Eesti ja Leedu rõhutasid läti keele tähtsust rahvusliku identiteedi hoidjana

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: Liis Treimann

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Leedu Seimi väliskomisjoni esimees Emanuelis Zingeris tegid täna ühisavalduse seoses homse Läti referendumiga, rõhutades läti keele olulisust riigikeelena.

Avalduses märgitakse, et Läti Seim võttis 2. veebruaril vastu deklaratsiooni läti keelest, milles sätestatakse läti keele tähtsus kõigile Läti elanikele. Deklaratsioonis seisab, et läti keelel on ülitähtis osa kindlustamaks ühiskonna demokraatlikku ja sidusat arengut.

Avalduses rõhutatakse läti keele unikaalsust ja tähtsust rahvusliku identiteedi hoidmisel. Samuti deklareeritakse Läti Vabariigi kodanike konstitutsioonilist õigust oma keelele, mis on kinnitatud kehtiva konstitutsiooniga.

Lätis toimub homme referendum, millega nõutakse vene keelele teise riigikeele staatust, ent mis eeldatavalt läbi kukub, kuna idee heakskiiduks oleks vaja vähemalt poolte valimisõiguslike kodanike ehk 771 350 inimese toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles