Guyana lähedalt leiti ülihinnalise Briti kaubalaeva vrakk

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briljandid
Briljandid Foto: Corbis / Scanpix

Guyana ranniku lähedalt leiti Teise maailmasõja ajal põhja lastud Briti kaubalaev, mille laadungiks oli kuld, plaatina ja teemandid.


Laeva nime pole avaldatud, kuid seda kutsutakse meedias Blue Baroniks, vahendas

Telegraph.

Vraki leidis Ühendriikide firma Sub Sea Research Company. Selle omanik Gerg Brooks märkis, et selle last on kõigi aegade kõige väärtuslikum.

Sunday Telegraphi väitel on tegemist Port Nicholsoniga. Laeva leidnud firma kinnitusel pole see aga õige.

USA firma väitel uppus Briti laev 1942. aasta juunis, kui sakslaste allveelaev U87 tulistas selle pihta kaks torpeedot ja see lebab umbes 70 kilomeetri kaugusel rannikust 250 meetri sügavusel.

Vraki täpset asukohta pole avaldatud.

Briti väljaanne Shipping Times väidab aga, et allveelaev U87 ei viibinud tol aastal Guyana ranniku lähedal. 

Lasti väärtuseks tolleaegse vääringu järgi oli 2,6 miljardit naelsterlingit. Laev oli teel Suurbritanniast New Yorki ja hinnalise laadungiga tahtsid britid tasuda võlga ameeriklastele.

Praeguste noteeringute järgi ulatub hinnalise lasti väärtus 3 miljardi euroni.

Ajalehe Kaieteur News andmetel oli laeval 10 tonni kulda, 70 tonni plaatina, 1,5 tonni tööstuslikke teemante ja 16 miljoni karaadile vastav kogus lihvitud teemante.

Nüüd on puhkenud tüli lasti omandisuhete pärast. Oletuste järgi võib see kuuluda Suurbritanniale ja osaliselt ka Venemaale. Ka ameeriklased võivad esitada sellele nõudmisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles