Vseviov: Romney on viimaste aastate vabariiklaste nõrgemaid favoriite

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney president Abraham Lincolni sünniaastapäeval 12. veebruaril Ohio vabariiklastele esinemas.
Mitt Romney president Abraham Lincolni sünniaastapäeval 12. veebruaril Ohio vabariiklastele esinemas. Foto: SCANPIX

Kaitseministeeriumi ametnik ja USA ekspert Jonatan Vseviov tõdes, et USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Mitt Romney on ilmselt viimaste aastate vabariiklaste nõrgemaid favoriite.

«Mitt Romney on vist üks nõrgemaid vabariikliku partei favoriite viimastel aastakümnetel, kes presidendivalimistel on kandideerinud,» sõnas Vseviov Kuku raadio saates «Välismääraja».

«Et nii kaua püsib nii tugev vastuseis, on pigem ebatavaline vabariiklikus parteis. See, et Romney on seni olnud õnnistatud suhtelist nõrkade oponentidega, kes ka omavahel on hääli lõhestanud, on aidanud tal seni püsida sellise põhikandidaadina, liidrina, aga ilmselgelt pole tal õnnestunud ümber veenda neid konservatiivseid valijaid, kes otsivad vihast retoorikut, väga teravat vastandamist ning kellele on olnud vastumeelsed Romney suhteliselt mõõdukad poliitilised vaated,» selgitas Vseviov.

«Üks põhjus, miks Romney-vastane seltskond on lõhestatud või pole suutnud ennast kehtestada, lisaks sellele, et nad omavahel kuidagi hääli ära tõmbavad omavahel, Newt Gingrich ja Rick Santorum, on see, et väga paljud mõõdukad vabariiklased partei establishmentis vaatavad hirmuga vastu novembrikuistele valimistele, kui üks neist raskekujulistest konservatiividest peaks minema vastu president Barack Obamale, sest presidendi seis üleriigiliselt paraneb objektiivsetel, vabariiklastest sõltumatutel põhjustel, kui vaadata majandusrindelt tulevaid uudiseid,» rääkis riigikogu liige ja Ameerika-ekspert Sven Mikser.

«Kui vabariiklaste kandidaat on väga äärmuslikust tiivast, nagu seda on moraalikonservatiiv Santorum, siis väga suur osa sellest valijate peavoolust kaldub ikkagi eelistama Obamat ning mitmed osariigid, mis eelmisel korral eelistasid Obamat ja mille kohta tundus, et need on võimalik vabariiklastel tagasi võita, võivad taaskord eelistada Obamat,» selgitas Mikser.

«Romney esimene probleem on ebasiirus, ebaveenvus, vabariiklik partei otsib siirast konservatiivi, teine suur probleem puudutab tema võimetust suhelda nn. «sinikraedega», tööstuspiirkondadest pärit vaesemate valgenahaliste meestega, kes valimistel eelistavad sellist tulist retoorikat, Romney on kõrgklassi esindaja. Nende «sinikraedega» suheldes pole tal senini edu olnud ning Rick Santorum just sellele rõhub, ta on pärit Pennsylvania söekaevanduspiirkonnast, ta on pigem olukorras, kus niisugused populistlikud loosungid võiksid talle kasuks tulla,» lisas Vseviov.

«Michigan on see koht, kus lõplikult selgub, kas Romney on endiselt favoriit või mitte. Kui Romney ei suuda võita Michigani osariiki, kus tema isa oli kuberner, kust ta on paljude hinnangul pärit, mis on suur ja oluline osariik ka lõppvalimistel, siis superteisipäeval oleme me olukorras, kus Romney pole enam favoriit, vaid üks kahest alternatiivist. Kui Santorum võidab Michigani, tõuseb ta selgelt samale pulgale Romney’ga ja tänase seisuga küsitlused näitavad Santorumi edu 5-8 protsendipunkti ja tema toetus tuleb rohujuuretasandilt,» sõnas Vseviov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles