Poola välisminister NATO juhiks saada ei soovi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminsiter Radoslaw Sikorski.
Poola välisminsiter Radoslaw Sikorski. Foto: AFP / Scanpix

Poola välisminister Radoslaw Sikorski teatas eile Brüsselis toimunud Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, et ei soovi kandideerida NATO uueks juhiks.


Üheks kõige tugevamaks kandidaadiks peetud Sikorski teatas, et alliansi uus peasekretär tuleks valida riigist, mis liitus NATOga pärast kommunistliku impeeriumi ja selle sõjalise ülekaalu säilitamiseks loodud Varssavi lepingu organisatsiooni (VLO) lagunemist 1991. aastal, vahendas LETA.

«On aeg tõsiselt kaaluda, kas NATO peasekretär ei võiks olla Kesk-Euroopast,» ütles Sikorski, kelle sõnul pole õige neid riike enam nimetada alliansi uuteks liikmesriikideks.

VLO endistest liikmesriikidest kuuluvad NATOsse Poola kõrval ka Bulgaaria, Rumeenia, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari. NSV liidu koosseisus kuulusid VLOsse ka kolm Balti riiki.

Poola meedia teatel võis Sikorski kandideerimisest loobuda, sest soovib osaleda järgmisel aastal toimuvatel Poola presidendivalimistel.

2003. aasta esimesest jaanuarist NATO peasekretäri ülesandeid täitnud hollandlase Jaap de Hoop Schefferi ametiaeg lõpeb selle aasta suvel. Alliansi uus peasekretär võidakse Daily Telegraphi andmetel teatavaks teha juba aprillis, kui Baden-Badenis ja Strasbourgis kogunevad NATO liikmesriikide liidrid.

Sõjalise liidu võimalike juhtide ring on aga märgatavalt laienenud. Taani valitsusjuhi Anders Fogh Rasmusseni kõrval on võimalike kandidaatidena mainitud ka Tšehhi asepeaministrit Aleksander Vondrat, Poola endist presidenti Aleksander Kwaśniewskit, Norra kaitseministrit Anne-Grete Strom-Erichseni, Bulgaaria praegust välisministrit Solomon Pasiegot ja endist välisminstrit Solomon Passyt ning Kanada kaitseministrit Peter MacKayd ja endist asepeaministrit John Manleyt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles