Vene saadik eitas Lätis keelereferendumi rahastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Moskvas Kremli lähistel
Venemaa lipp Moskvas Kremli lähistel Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa suursaadik Lätis Aleksandr Vešnjakov eitas Moskva finantstoetust Vladimirs Lindermansile, kes oli üks vene keelele teise riigikeele staatust nõudnud referendumi eestvedajaid.

Samuti ütles Vešnjakov täna Läti televisiooni saates «Tere hommikust, Läti!», et ta ei ole Lindermansiga isiklikult tuttav.

«Kahjuks kõlasid nii referendumi eel kui ka ajal sellised väited, kuid ma võin kohe öelda, et mitte ükski neist faktidest ei leidnud kinnitust. Selliseid fakte lihtsalt pole. Need on poliitilised spekulatsioonid, mida levitavad ebaausad poliitikud,» ütles Vene diplomaat.

Läti julgeolekupolitsei ülem Jānis Reiniks ütles üleeilses teleusutluses, et referendumikampaaniat rahastas Venemaa oma Riia saatkonna kaudu.

Reiniks ütles Läti Televisiooni saates «De facto», et referendumi algatanud ühenduse Rodnoi Jazõk (emakeel) liidrid Vladimirs Lindermans ja Jevgenijs Ossipovs olid vaid käsutäitjad, reaalseteks juhtideks on avalikkusele vähem tuntud isikud, näiteks Aleksandrs Gaponenko.

«Meil on kahtlusi, ent põhjalikumalt saame rääkida pärast 31. märtsi. Siis tekib meil kindlasti küsimusi,» viitas Reiniks tähtajale, milleks ühendusel Rodnõi Jazõk tuleb esitada maksuametile oma aastaaruanne.

Lindermans nimetas omakorda valeks väiteid, et Rodnoi Jazõk korraldas referendumikampaaniat Venemaa eriteenistuste abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles