Leht: Wikileaks paljastab Carl Bildti kui USA spiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt kommenteeris, et tegemist on Wikileaksi laimukampaaniaga, mis kiiresti koost laguneb.
Rootsi välisminister Carl Bildt kommenteeris, et tegemist on Wikileaksi laimukampaaniaga, mis kiiresti koost laguneb. Foto: SCANPIX

Rootsi päevaleht Expressen nimetas täna laimukampaaniaks Wikileaksi kavatsust avaldada dokumente, mis väidetavalt näitavad Rootsi välisministrit Carl Bildti USA spioonina.

Tabloidi hinnangul on selle eesmärgiks takistada Rootsil praegu Suurbritannias viibiva Wikileaksi asutaja Julian Assange'i väljaandmist Ühendriikidele.

Expressen kirjutas, et Wikileaksi-siseses märgukirjas ähvardati avaldada diplomaatiline raport, millest nähtub, et Carl Bildt on alates 1970. aastatest olnud Ameerika Ühendriikide informaator.

Bildt «peab tagasi astuma. See on tema poliitilise karjääri lõpp,» tsiteeris ajaleht anonüümset allikat, kes on kõnealust raportit näinud.

Bildt kirjutas teadet kommenteerides oma blogis, et see on osa Wikileaksi «laimukampaaniast, mis kiiresti koost laguneb».

Assange võitleb Suurbritannias selle eest, et teda ei antaks välja Rootsile, kus teda süüdistatakse vägistamises ja seksuaalrünnakus. Wikileaks on kaua väitnud, et kui Assange Rootsi läheb, antakse ta kiiresti USA-le välja.

Washington on Assange'i tabamisest vägagi huvitatud, sest Wikileaks avaldas sadu tuhandeid USA salastatud diplomaatilisi dokumente. Expresseni sõnul on Wikileaksi Rootsi-vastase «laimukampaania» eesmärk edasiste väljaandmiste takistamine.

Üks Wikileaksiga kursis olev anonüümne allikas ütles tabloidile, et tõenäoliselt tühistatakse Assange'ile Rootsis esitatud süüdistused. Kuid Assange kardab, et teda sunnitakse tunnistama juba kohtu alla saadetud USA sõduri ja arvatava allika vastu, kes diplomaatilise kirjavahetuse lekitas, või antakse ta ise spionaaži eest kohtu alla.

Väidetava USA raporti kohaselt sai Bildtist spioon 1973. aastal ja tema kontaktisik oli vabariiklaste strateeg ja George W. Bushi poliitikaguru Karl Rove.

Wikileaksi pressiesindaja Kristinn Hrafnsson kinnitas vaid, et «meil on dokument, mis näitab Carl Bildti ja Washingtoni lähedasi suhteid» ja see «info on peagi avalikkusele kättesaadav».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles