USA hindab Venemaa otsust peatada raketiplaan

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide esindaja NATO juures Kurt Volker.
Ühendriikide esindaja NATO juures Kurt Volker. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide NATO suursaadiku Kurt Volkeri hinnangul aitaks Venemaa raketiplaani peatamine parandada kahe suurriigi vahelisi suhteid.


«Kui see on tõsi, oleks loomulikult tegu väga positiivse sammuga,» vahendas pressiesindaja Volkeri sõnu, teatas Reuters.

USA president Barack Obama helistas eile Venemaa Föderatsiooni presidendile Dmitri Medvedevile ja avaldas soovi lähiajal kohtuda. Mõlemad riigipead lubasid vestluses parandada kahe riigi vahelisi suhteid ning teha koostööd võitluses ülemaailmse finantskriisi tagajärgedega.

«Nende plaanide täitmine on katkestatud seoses asjaoluga, et uus Ameerika administratsioon ei kiirusta kavaga paigaldada raketikilbi elemendid Ida-Euroopasse,» vahendas Interfax anonüümseks jääda soovinud Vene kindralstaabi ametnikku.

Vene armee pole teemat veel ametlikult kommenteerinud, kuid üks kõrge sõjaväeametnik ütles RIA Novostile, et kava paigutada Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketikompleksid oli kõigest kava ja reaalseid samme selleks ei astutud. 

Obama nõunike teatel toetab president küll raketikilbi rajamist, kui soovib kinnitust selle tehnoloogilisele töökindlusele.

Vastavalt USA eelmise presidendi George W. Bushi administratsiooni ajal sõlmitud kokkuleppele paigutatakse Poola pinnale kümme tõrjeraketti ja Tšehhi territooriumile rajatakse raketitõrjesüsteemi radar.

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp ohustab Venemaa julgeolekut ning ähvardas saata Kaliningradi oblastisse raketikompleksid.

USA kinnitusel soovitakse raketikaitsekilbi abil end kaitsta aga Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles