Süüria opositsioon palub «Süüria sõpradelt» relvi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree koos riigilippudega keskpanga hoonel Damaskuses.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree koos riigilippudega keskpanga hoonel Damaskuses. Foto: SCANPIX

Süüria peamine opositsioonirühmitus palus täna Tuneesias toimuval rahvusvahelisel konverentsil, et välisriigid varustaksid mässajaid relvadega ja toetaks president Bashar al-Assadi vastast rahvaülestõusu.

«Kui režiim ei suuda leppida Araabia Liiga esitatud poliitilise algatuse tingimustega ega lõpetada vägivalda oma kodanike vastu, ei tohiks Süüria sõbrad takistada üksikutel riikidel Süüria opositsiooni abistamast sõjaväeliste nõustajate, väljaõppe ja relvadega, et nad end kaitsta saaksid,» teatas Süüria Rahvusnõukogu seitsmepunktises nõudmiste avalduses.

Araabia ja lääneriigid ei ole üksmeelel, kas varustada Süüria mässajaid relvadega, sest kardetakse vägivalla ägenemist ja naaberriikidesse levimist.

Peamiselt desertööridest koosnev Vaba Süüria Armee on suutnud relvi salaja riiki toimetada ja mustalt turult osta. Enam kui 50 riigi kohtumisel ütlesid opositsiooni esindajad, et seni ei ole ülestõusul mingit ametlikku sõjalist toetust välismaalt.

Araabia Liiga asepeasekretär Ahmed Ben Helli ütles eile Reutersile, et mässajate relvastamine võib vallandada kodusõja.

Üks araabia ametnik rääkis täna, et Helli arvates relvastamiseks ettepanekut ei tehta, kuna selles küsimuses valitsevad eriarvamused.

Tõenäoliselt antakse Süüria opositsioonile rahalist, tehnilist ja humanitaarabi, ütles ta.
USA välisminister Hillary Clinton pakkus eile, et Süüria opositsioon suudab lõpuks ise relvastuda.

Kuid isegi rahvusnõukogus kardetakse ligi aasta väldanud konflikti militariseerumist.

«Kui süürlased kaotavad usu ÜRO-sse ja Araabia Liigasse, on see ohtlik küsimus ning kui see Süüria kodusõtta veab, tõmbab see ka naabrid kaasa,» ütles nõukogu ametnik Abdel Baset Sieda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles