Ajaleht: Putini tapmist plaaninud mees kavatses ka Kadõrovit rünnata

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt on Ramzan Kadõrov (vasakul) ja Vladimir Putin olnud mõlemad Adam Osmajevi huviorbiidis.
Väidetavalt on Ramzan Kadõrov (vasakul) ja Vladimir Putin olnud mõlemad Adam Osmajevi huviorbiidis. Foto: SCANPIX

Vladimir Putini ründamist väidetavalt plaaninud Adam Osmajev oli rahvusvaheliselt tagaotsitav kallaletungimise ettevalmistamise pärast Ramzan Kadõrovile, kirjutab Kommersandi võrguväljaanne.

Ajakirjanikud uurisid välja, et Osmajev võeti koos grupi tšetšeenidega kinni 2007. aastal Moskvas. Oletuste järgi plaanisid nad Tšetšeeni vabariigi liidri Kadõrovi tapmist.

Kuna Osmajevi vastu tõendeid eriti polnud, siis lasti ta allkirja vastu vabaks. Samas keelati tal  kodumaalt lahkuda. Tegelikult põgenes mees kiiresti Araabia Ühendemiraatidesse ja Venemaa avalduse järgi kuultati ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Praeguste oletuste järgi oli Osmajevi roll Putini plaanitava ründamise juures terroristide väljaõpe ja Moskvasse toimetamine.

Pärast ülesande saamist Doku Umarovilt lahkus mees Araabia Ühendemiraatidest ja suundus Ukrainasse. Seal sai ta kokku «õpilastega» - kasahh Ilja Pjanziniga ja tšešteen Ruslan Madajeviga.

Ühe nn õppetunni ajal toimus aga plahvatus ja pommi käes hoidnud Madajev sai surma. Pjanzin sai aga haavata.

Osmajev jäi pärast plahvatust Odessasse, kus ta ka kinni võeti.

Uurijatele rääkis mees, et Madajevist pidi kohe pärast Vene presidendivalimisi saama enesetapuvõitleja, kes tapab Putini. Sellest teavitas Ukraina eriteenistus ka Vene kolleege.

Ajakirjanik Sergei Dorenko uuris välja, et 24-aastase Osmajevi nimi on kirjas opositsiooni koostatud poliitvangide nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles