Tarand: aserid ja armeenlased võiks jõuda leppimiseni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits

Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand avaldas täna Tallinnas peetud konverentsil, kus mälestati Hodžalõ sõjakonfliktis elu kaotanud tsiviilisikuid, lootust, et Aserbaidžaani ja Armeenia rahvad jõuavad ühel hetkel leppimiseni.

«Ma ole ilmselt ainus, kel tekitab raskusi täna siin rääkida, sest olgu tegemist siis ühe matuse või väga paljude inimeste hukkumisega kurjadel ja ebainimlikel asjaoludel, on sellele mõtlemine raske,» ütles Tarand mälestuskonverentsil. «Ka reservohvitser Leo Kunnas ütles ühes intervjuus, et kõige hirmsam sõja juures on see, et tsiviilelanikega võivad sõjas juhtuda väga hirmsad asjad.»

Tarandi sõnul on meie kohus asjatult hukkunud tsiviilohvreid mäletada ning mõelda, kui õnnelikud oleme meie, et 21-22 aastat tagasi, kui Eestiski nõukogude sõjaväelased viibisid, läks meil kõik hästi.

«Andke mulle andeks, aga ma mõtlen täna niimoodi, et kuna Eesti Vabariik on saanud oma iseseisvumisel tugineda paljude teiste siin elavate rahvaste pingutusele, siis võib-olla kümne aasta pärast on Eesti Vabariigist saanud alguse arengud, mida näiteks Minski protsess pole juba paarikümne aastaga suutnud tekitada. Külmutatud konfliktist võiks jõuda lepitatud konflikti juurde,» ütles Tarand. «Usun, et Eestis elavail aserbaidžaani ja armeenia inimestel on head eeldused omavahel asju arutada, ka valusaid asju ja pakkuda välja sedagi, mis viiks sõbraliku lahenduseni.»

Täna toimus Swissôtelis mälestuskonverents sadade 1992. aastal Mägi-Karabahhias Hodžalõ sõjakonfliktis elu kaotanud tsiviilisikute mälestuseks. Konverentsil loeti ette president Arnold Rüütli sõnavõtt ning esines eiigikogu liige Andres Herkel.

Ürituse peakorraldajateks olid Heydar Aliyevi Fond, Aserbaidžaani Noorte Ühing Eestis  UGUR, Aserbaidžaani Kogukond, Eesti-Aserbaidžaani parlamendirühm ja Eesti-Aserbaidžaani Kaubanduskoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles