Austria plaanib kärpida parlamendisaadikute arvu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria parlamendi istungitesaal.
Austria parlamendi istungitesaal. Foto: Reuters / Scanpix

Austria sotsiaaldemokraatidest ja rahvapartei liikmetest saadikud kritiseerivad keelust hoolimata oma juhtide plaani kärpida parlamendisaadikute arvu.

Austria sotsiaaldemokraadist liidukantsler Werner Faymann ja Austria Rahvapartei juht, välisminister Michael Spindelegger teatasid sel kuul, et 26,5 miljoniline eelarve konsolideerimise pakett ei sisalda mitte ainult jõukamate inimeste tulumaksu tõstmist ja plaanitust madalamat pensionitõusu, kirjutab Austrian Times. Nende kava kohaselt on plaanis kärpida ka parlamendiliikmete arvu seniselt 183lt 165ni, nii nagu oli enne 1971. aastat.

Austria Rahvaparteisse kuuluv Ferdinand Maier sõnas saadikute arvu kärpimise plaanist rääkides, et seda saab nimetada ainult «karnevalinaljaks», tema erakonnakaaslane Erwin Rasinger aga soovitas saadikute arvu vähendamise asemel hoopis külmutada nende palgad viieks aastaks.

Aina enam Austria võimuerakondade saadikud on hakanud seda plaani laitma. Sotsiaaldemokraadist saadiku Johann Maieri sõnul peaks seadusandja keskenduma ebaselgete bürokraatlike regulatsioonide kaotamisele selle asemele, et tegeleda saadikute arvu kärpimisega.

Praegu esindab iga Austria parlamendi saadik 45 000 kodanikku. Pärast parlamendireformi kasvab see arv 5000 võrra. Euroopa Liidu riikides tuleb igal 598 Saksamaa Bundestagi saadikul esindada 137 000 kodaniku huve. Hispaanias on saadikuid 350 ja iga saadiku kohta tuleb 130 000 kodanikku. Hollandis on iga parlamendiliikme kohta 111 000 inimest, kohalikus parlamendis on 150 saadikut. Maltal aga esindab iga saadik 5900 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles