Prantsuse kohus tunnistas genotsiidieelnõu põhiseadusvastaseks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldusel jaanuaris Istanbulis avaldasid türklased meelt Prantsuse parlamendi otsuse vastu Armeenia genotsiidi eitamine kriminaliseerida.
Meeleavaldusel jaanuaris Istanbulis avaldasid türklased meelt Prantsuse parlamendi otsuse vastu Armeenia genotsiidi eitamine kriminaliseerida. Foto: SCANPIX

Prantsuse kõrgeim kohtuorgan otsustas täna, et president Nicolas Sarkozy toetatud seaduseelnõu, mis oleks kriminaliseerinud Armeenia genotsiidi eitamise, on põhiseadusvastane, sest piirab väljendusvabadust.

«Nõukogu peab seadust põhiseadusvastaseks,» andis Konstitutsiooninõukogu hinnangu parlamendi ja Sarkozy heakskiidu pälvinud eelnõu kohta, mis teravdas Prantsusmaa suhteid Türgiga, vahendas AFP.

Prantsusmaa oli juba varem ametlikult tunnistanud I Maailmasõja ajal toime pandud veresauna genotsiidiks, kuid uue seadusega oleks kriminaalkorras saanud karistada igaüht, kes genotsiidi eitab, kuni aastase vangistuse või 45 000 euro suuruse rahatrahviga.

Kuigi Konstitutsiooninõukogu otsus on lõplik, on aprillikuistel presidendivalimistel teiseks ametiajaks kandideeriv Sarkozy lubanud, et esitab uue seaduseelnõu, kui riigi kõrgeim kohus selle tagasi lükkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles