Iisrael kaalub kümnete tuhandete juutide ümberasustamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesplaanil Jordani jõe läänekaldal asuv palestiinlaste asula Deir al-Hatab ja tagaplaanil juudi asula Elon Moreh.
Eesplaanil Jordani jõe läänekaldal asuv palestiinlaste asula Deir al-Hatab ja tagaplaanil juudi asula Elon Moreh. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli valitsusjuhi Ehud Olmerti sõnul kaalub juudiriik Läänekaldal elavate kümnete tuhandete iisraellaste ümberarasustamist, mida on varem arutatud ka Lähis-Ida rahukõnelustel.

Iisraeli päevalehe Yediot Aharonot teatel ütles Olmert Lähis-Idas ringreisil viibivale Ühendriikide suursaadikule George Mitchellile, et Läänekaldal elavast veerand miljonist elanikust peab sealt vastavalt Palestiinaga sõlmitud alalise staatuse leppele lahkuma 60 000 inimest, vahendas AFP.

Need inimesed viidaks teisele poole Läänekalda demarkatsioonijoont ehk niinimetatud rohelist joont, kus asub juudiriigi territoorium.

Lehe andmetel lubasid Olmert ja välisminister Tzipi Livni iisraellased Läänekaldalt ära viia 2007. aasta novembris, kui Palestiina ja Iisrael alustasid taas rahuprotsessi, mis hiljutiste sündmuste tõttu Gaza sektoris on taas kord liiva jooksunud.

Lehe sõnul nõustus Iisrael taanduma 1967. aasta piiride raamesse ja jätma alles suuremad asulad okupeeritud aladel.

1967. aasta konflikti käigus okupeerisid Iisraeli väeüksused Palestiina territooriumi, sealhulgas Ida-Jeruusalemma, Golani kõrgendiku ja Jordani jõe läänekalda. Läänekallas ja Gaza moodustavad ajalooliselt ühtse poliitilise, geograafilise ja majandusliku üksuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles