Vatikan näitab esimest korda arhiiviaardeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vatikan näitab kolmapäeval esmakordselt oma arhiivides peituvaid aardeid, mille hulgas on dokumente Galileo Galilei kohtuprotsessist ja Martin Lutheri kirikust väljaheitmise kohta.

Sajandeid Euroopa ajalugu hõlmav väljapanek sisaldab ka taotlust tühistada kuningas Henry VIII abielu Aragóni Catherine'iga ja 11. sajandi käsikirja «Dictatus Papae», milles paavst Gregorius VII kinnitab katoliku kiriku pea vaimset ja maist võimu.

Näitus pealkirjaga «Lux in Arcana» on Rooma Kapitooliumi muuseumis avatud septembrini ning annab korraldajate sõnul ainulaadse võimaluse näha Vatikani hoolega valvatud arhiivide hindamatut kollektsiooni.

«See on esimene ja võib-olla viimane kord ajaloos, kui need dokumendid lahkuvad Vatikani linnamüüride vahelt,» ütlevad näituse koostajad.

Näitusel on 100 hindamatut dokumenti sajandeid Vatikani salaarhiivides säilitatud aarete hulgast ja sellega tähistatakse arhiivi asutamise 400. aastapäeva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles