ENPA võttis vastu pronksööst ajendatud raporti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur
Pronkssõdur Foto: Priit Simson/Postimees.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA) kiitis neljapäeval heaks raporti ühiskondades vastakaid emotsioone tekitavatest ajaloolistest memoriaalidest, mille algatamise üks ajend oli pronkssõduri teisaldamisega kaasnenud vastasseis Eestis.


Ungarlase Matyas Eörsi koostatud raportis kutsutakse üles jätma iga riigi otsustada selliste monumentide staatus ning mitte kasutama neid pingete õhutamiseks, kuid rõhutatakse samas vajadust korraldada nende suhtes laiaulatuslikke diskussioone.

«Raport on selle algatamisest 2007. aasta aprilli algul muutunud oluliselt ning algul Eesti ja mõne teise riigi vastu sihitud raport on nüüd hästi tasakaalustatud,» ütles raportit kommenteerinud ENPA üks asepresidente Andres Herkel Strasbourg'is BNSile.

Raportis kutsutakse looma Euroopa Nõukogu riikides asuvate memoriaalidega tegelevat konsultatiivkogu ning kõiki sõjahaudu hõlmavat andmebaasi.

ENPA sotsiaaldemokraatide grupi poolt esinenud riigikogu saadik Indrek Saar rõhutas sellega seoses vajadust avada kõikide EN riikide arhiivid.

«Kahjuks pole Venemaa seni oma arhiive täielikult avanud, mis takistab temaga selles küsimuses koostöö tegemist,» märkis Herkel.

Samuti ENPA istungil kõnelenud Mailis Reps liberaalide fraktsioonist rõhutas vajadust depolitiseerida vastuolulised memoriaalid.

Euroopa liberaalide ja demokraatide saadikugrupi esindaja Eörsi poolt ENPA poliitikakomitee nimel koostatud raport pälvis kõikide esinejate, sealhulgas ka Vene riigiduuma liikmete, heakskiidu ning see võeti ilma ühegi paranduseta 42 poolt- ja kahe erapooletu häälega vastu.

Raportiga kaasnenud selgitavas memorandis viidatakse lisaks pronkssõdurile ka mitmetes Ida-Euroopa riikides ja endistes nõukogude vabariikides asuvatele nõukogude mälestusmärkidele, Hispaania diktaatori Franco ja Itaalia Mussolini aegsetele memoriaalidele ning ka Saksa Alpides Hitleri suvilana tuntud Kotkapesa villale, mis on sealsetes ühiskondades pingeid tekitanud.

Raportit jõudis juba kiita Venemaa delegatsiooni juht ENPAs Konstantin Kosstšov, kelle sõnul võinuks Tallinna pronksöö rahutused ära jääda, kui raport olek varem vastu võetud, sest dokument kutsub selliseid memoriaale puudutavate otsuste puhul saavutama ühiskonnas üksmeel.

Kossatšov kiitis Interfaxile raporti koostajat ja lisas, et olulist rolli mängi see, et Nõukogude armee päästis Teise maailmasõja ajal Eörsi isa.

Ta väitis ka, et see raport on olulisem, kui Vene-Gruusia konflikti puudutanud resolutsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles