KGB: Breivik väisas Valgevenet ühel korral 2005. aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik kohtus.
Anders Behring Breivik kohtus. Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik väisas Valgevenet ühel korral ning kohtus oma külaskäigu ajal valgevenelanna Nadežda Rutkovskajaga, kinnitas täna Valgevene riikliku julgeoleku komitee (KGB).


«Breivik saavus 2005. aasta 4. märtsil Minski lennujaama Viinist lennuga OS-687 turismi eesmärgil. Breivik lahkus Valgevenest 2005. aasta 11. märtsil Varssavi lennujaama suunas,» teatas KGB pressiteenistus.

Teates osutatakse, et sama info edastati õigusabipalve raames Norra peaprokuratuurile.

«Kontroll kinnitas, et teistel ajavahemikel Breivik Valgevenet ei külastanud. Seejuures võeti arvesse võimalust, et ta kasutas muudetud suunaandmeid, kaasa arvatud piiride ületamisel,» teatas KGB.

Minskis viibides kohtus Breivik Nadežda Rutkovskajaga, kes elas tol ajal Urutšje mikrorajoonis Sadovaja tänaval, mis asub endise Urutšje sõjaväelinnaku territooriumil.

«See asjaolu ajendas hilisemad väljamõeldised selle kohta, et Breivik olevat külastanud sõjaväebaasi,» selgitas pressiteenistus.

Praegusel ajal elab Nadežda Rutkovskaja eeldatavalt koos lähisugulastega Ühendriikides Põhja-Carolina osariigis. Ta lahkus Valgevenest 2009. aasta veebruaris, sõites kõigepealt Saksamaale.

Valgevene KGB teatel ei saanud nad täita Norra soovi küsitleda Mihhail Rešetnikovi, kes levitas aktiivselt infot Breiviki Valgevenes viibimise asjaolude kohta, kuna alates 2007. aastast elab mees välismaal, eeldatavalt Hispaanias. Norra uurijaid huvitas, mida Rešetnikov teab Breiviki reisidest, kavadest, poliitilistest ja usulistest tõekspidamistest.

2010. aasta septembris kuulutas Valgevene Rešetnikov rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ühele Valgevene ettevõttele kuuluva suure rahasumma omastamise eest.

«Meie hinnangul hakkas Rešetnikov ettekavatsetult levitama väljamõeldud ning valelikku infot Valgevene kohta, üritades positsioneerida end poliitpagulasena, et kiiremini välismaist kodakondsust saavutada,» leidis KGB.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles