Merkel küsib ELis Nord Streamile toetust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Berliinis Hiina peaministri Wen Jiabaoga kohtunud Saksa kantsler Angela Merkel soovib, et kõik ELi liikmesriigid toetaksid Nord Streami gaasijuhet.
Eile Berliinis Hiina peaministri Wen Jiabaoga kohtunud Saksa kantsler Angela Merkel soovib, et kõik ELi liikmesriigid toetaksid Nord Streami gaasijuhet. Foto: AFP / Scanpix

ELi lõhestab küsimus, kas pärast Vene-Ukraina gaasitüli tuleks hoogu anda Ukrainat vältiva­tele Vene gaasi­juht­metele või otsida Vene-vabu energiakanaleid.


Tülijoon jookseb nii mõneski teises küsimuses tuttavast kohast – ühe poole häälekamateks eestkõnelejateks jäävad Venemaa usaldusväärsuses kahtlevad idaeurooplased, teisel aga seisab Moskvaga niigi tihedaid majandussuhteid veelgi tugevdada ihkav Berliin. Konkureerivad Kaspia gaasi läbi Türgi Austriasse viiv Nabucco torujuhe ja Vene gaasi läbi Läänemere Saksamaale juhtiv Nord Stream.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on saatnud Euroopa Komisjonile ja Topolanekile kirja, kus kutsus ELi üles Vene-Ukraina gaasitülist järeldusi tegema ja ehitama erinevaid torujuhtmeid.

Ajakirja Der Spiegel teatel on tema üleskutse aga ennekõike palve toetada ikkagi Venemaalt jooksvat Nord Streami, mille vastu on nii keskkonna- kui julgeolekukaalutlustel suurem osa Läänemere-äärseid riike – nii Baltimaad ja Poola kui ka Soome ja Rootsi.

Teisipäeval said Budapestis Nabuccole pühendatud tippkohtumisel kokku 12 riigi, Euroopa Komisjoni ja kahe Euroopa panga esindajad.

«Me ei oleks saanud valida paremat hetke selle konverentsi organiseerimiseks, sest vaid mõned päevad tagasi seisid Euroopa riigid silmitsi tõsiste majanduslike tagajärgedega, mida toob kaasa haavatavus energeetikavaldkonnas,» märkis Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany.

Ta viitas sellele, kuidas Venemaa paljud Euroopa riigid äsja mitmeteks päevadeks keset käredat pakast gaasita jättis ja kütusepuuduse tõttu ka mitmel pool näiteks suuri tööstusettevõtted ajutiselt sulgema sundis.

«ELi tähtsaim ja strateegilisim ülesanne on hankida endale rohkem erinevaid [gaasi]allikaid,» leidis  Gyurcsany AFP teatel. Sama järeldust toetas ka ELi praeguse eesistujamaa Tšehhi peaminister Mirek Topolanek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles