Hiina kutsus Süüria valitsust ja ülestõusnuid dialoogi alustama

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree koos riigilippudega keskpanga hoonel Damaskuses.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree koos riigilippudega keskpanga hoonel Damaskuses. Foto: SCANPIX

Hiina kannustas Süüria valitsust ja president Bashar al-Assadi režiimi vastaseid vägivalda lõpetama ja alustama eeltingimusi seadmata dialoogi.

«Süüria valitsus ja kõik asjaga seotud osapooled peavad otsekohe, täielikult ja tingimusteta tegema lõpu igasugusele vägivallale, eelkõige vägivallale süütute tsiviilisikute vastu,» edastas uudisteagentuur Xinhua pühapäeva varahommikul välisministeeriumi avalduse.

«See on väga murettekitav, et olukord Süürias püsib tõsine,» ütles üks välisministeeriumi ametnik.

Kuna vägivaldsed kokkupõrked jätkuvad, ei saa poliitiline dialoog veel alata ning kriisi rahumeelse lahendamise väljavaated on endiselt väga ähmased, lisas ametnik.

ÜRO hinnangul on Süüria julgeolekujõud tapnud demokraatiameelsete protestide mahasurumisel 11 kuu jooksul üle 7500 tsiviilisiku.

Pekingi avalduses öeldi, et Hiina toetab ÜRO juhtivat rolli humanitaarjõupingutuste koordineerimisel ning on valmis andma süüria rahvale humanitaarabi.

«Me oleme aga vastu igasugusele sekkumisele Süüria siseasjadesse «humanitaarküsimuste» ettekäändel,» hoiatati avalduses.

Rahvusvaheline kogukond peab respekteerima Süüria sõltumatust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, samuti süüria rahva õigust iseseisvalt valida oma poliitilist süsteemi, rõhutati Hiina välisministeeriumi avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles