Vaatlejad teatavad rikkumistest Vene presidendivalimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisemeeleolud Moskvas jaoskonnas nr 1701
Valimisemeeleolud Moskvas jaoskonnas nr 1701 Foto: Raigo Pajula

Venemaa presidendivalimisi jälgivad kümned tuhanded vaatlejad on märganud arvukaid rikkumisi ja pannud tõendid ka internetti, kuid valimisametnikud eitavad tõsiseid võltsimisi.

Tänastel presidendivalimistel, mille võitjaks oodatakse praegust peaministri Vladimir Putinit, on rekordarv vabatahtlikke, kes hääletus- ja häältelugemisprotsessi jälgivad.

Valimisjaoskondades üle Venemaa on enam kui 27 000 vaatleja, teatas ettevõtmist koordineeriv portaal control2012.ru.

Sait oli pärastlõunaks registreerinud Moskvas 2700 rikkumist, Venemaa Twitter on täis teateid võltsitud valimisnimekirjadest ja kahtlastest bussidest jaoskondade lähistel.

Üles on pandud vaatlejate videoid Uuralist Jekaterinburgi linnast, kus politsei pidas kinni väikebussi 10 inimesega, kes tunnistasid, et on juba mitu korda valimas käinud. Venemaal nimetatakse taolist jaoskondade vahel tiirutamist «valimiskarusselliks».

Kommunistliku partei Kaug-Ida rakukese ametnik Valeri Raškin teatas erakonna kodulehe kaudu, et inimestele pakuti 1000 rubla (ligi 26 eurot) Putini poolt hääletamise eest.

Vladivostoki valimisjaoskondades korraldati aga loterii, mille peavõitudeks olid auto ja korter.

Keskvalimiskomisjoni esimees Vladimir Tšurov lükkas võltsimissüüdistused tagasi ja väitis, et tema külastatud jaoskondades olid vaatlejad silmnähtavalt «närvilised», aga «komisjonid töötasid laitmatult».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles