Türgi peaministrit ootas kodumaal juubeldav rahvamass

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Davosi majandusfoorumilt pärast vaidlust Iisraeli presidendi Shimon Peresega välja jalutanud Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan võeti kodumaal vastu kangelasena.

Umbes 3000 Türgi ja Palestiina lippudega inimest kogunes Türgi suurima linna Istanbuli Atatürki-nimelise rahvusvahelise lennujaama juurde, et võtta vastu kodumaale saabunud peaminister, vahendas AFP.

Vaatamata asjaolule, et Türgi on islamimaadest juudiriigi lähim liitlane, kandsid paljud türklased Iisraeli-vastaseid loosungeid.

«Ma tegin, mida ma pidin tegema,» ütles Erdoğan lennujaama kogunenud ajakirjanikele.

«Ma ei saa nende asjade puhul jääda ükskõikseks, see pole mu loomuses. Ma olen moraalselt kohustatud kaitsma oma kodumaa au,» lisas Erdoğan.

Palestiinlaste omariiklusepüüdeid toetava Türgi peaminister otsustas eile Šveitsi suusakuurordis Davosis toimunud majandusfoorumilt minema kõndida, sest teda ärritas Perese kõne, milles ta kaitses Iisraeli rünnakuid Palestiina äärmusrühmituse Hamas kontrollitavale Gaza sektorile.

Vihase sõnevahetuse lõpetas majandusfoorumi moderaator, kes katkestas Erdoğani vastulause, kus ta süüdistas Iisraeli palestiinlaste tapmises. Türgi peaminister lahkus seejärel konverentsiruumist ja ütles, et ta ei naase enam kunagi Davosi.

Erdoğan ütles hiljem, et ta ei süüdistanud Iisraeli, Perest ega juudi rahvast. Eile õhtul helistas Peres Türgi valitsusjuhile ja vabandas tema ees.

«Mul on juhtunu pärast väga kahju, kuid sõbrad võivad omavahel mõni kord vaielda. Ma olen alati tundnud Türgi vabariigi ja teie peaministri vastu suurt austust. Ma pean ennast Türgi ja peaminister Erdoğani sõbraks,» ütles Peres Türgi Anatolia uudisteagentuuri vahendusel, teatas Reuters.

Erdoğani otsust kiitsid ka Hamasi esindajad, kelle sõnul kaitses «vapper» Türgi peaminister «sionistliku sõja» käigus hukkunud Gaza sektori naisi ja lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles