Castro nõudis Obamalt Guantánamo tagastamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro.
Fidel Castro. Foto: Reuters / Scanpix

Kuuba pikaaegne president Fidel Castro nõudis eile USA presidendilt Barack Obamalt Kuuba saarel asuva Guantánamo lahe sõjaväebaasi tingimusteta tagastamist.


«Sõjaväebaasi säilitamine Kuubal rahva tahte vastaselt rikub rahvusvahelise õiguse kõige elementaarsemaid põhimõtteid,» kirjutas kommunistliku saareriigi revolutsiooni elav legend oma veebileheküljel www.cubadebate.cu, teatas Reuters.

«Kuuba soovide eiramine ja ülivõimu rakendamine väikeriigi vastu on ülbe tegu,» täpsustas 82-aastane endine riigipea, kes juhtis saareriiki ligi pool sajandit. Möödunud aastal oli Castro sunnitud tõsiste tervisehädade tõttu võimutäiuse oma nooremale vennale Raúl Castrole loovutama.

Juba ülemöödunud sajandi lõpus rajati Kuubale kuuluvasse Guantánamosse USA mereväebaas, mis 2002. aastal kujundati ümber kinnipidamisasutuseks, kus hoitakse kinni terrorismivastases sõjas vangistatud mehi.

Kuigi Kuuba rentis saare kagutipus asuva Guantánamo USA-le määramatuks ajaks, oli Fidel Castro sõnul baasi ülevõtmine ebaseaduslik.

Eelnevalt nõudis USA sõjaväebaasi tagastamist Kuubale ka Venezuela vasakpoolne president Hugo Chávez.

Fidel Castro süüdistas Obamat ka Iisraeli toetamises, nimetades juudiriigi tegevust Palestiina äärmusrühmituse Hamas kontrollitavas Gaza sektoris genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles