The Guardian: Putini brežnevlik moment

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini poolehoidjad kogunevad täna Moskvas kesklinnas.
Vladimir Putini poolehoidjad kogunevad täna Moskvas kesklinnas. Foto: SCANPIX

Eilne päev oli Vladimir Putini jaoks brežnevlik moment, kuna ta lakkas olemast valitud liider ja liikus edasi eluaegse presidendiameti suunas, kirjutas The Guardian.

Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei peasekretär Leonid Brežnev juhtis riiki 18 aastat, Jossif Stalin aga 31 aastat. Kuigi kuuldused revolutsioonist sahisevad Kremli müüride ääres, siis kes julgeb vedada kihla, et Vladimir on Leonidi vääriline, küsib ajaleht.

Pärast neli aastat kestnud valitsusjuhi perioodi võib Putin püsida võimul kaks korda kuus ehk kokku 12 aastat.

Valimised, mida The Guardian nimetab kroonimiseks, erinesid detsembris aset leidnud riigiduuma valimistest ühes osas. Vastavalt Putini korraldusele oli valimisjaoskondadesse presidendivalimiste ajaks paigutatud veebikaamerad.

Kaamerad ei teinud päris seda, milleks nad olid mõeldud. Nad ei peatanud pettusi, kirjutab väljaanne. Opositsiooni aktivistid riputasid internetti video, kus on näha hääletusbülletäänide elektroonilisse kasti toppimist.

Putin, kes naaseb Kremlisse mais, seisab silmitsi hoopis teistsuguse Venemaaga kui see, mida ta on valitsenud viimased 12 aastat (The Guardian on 8 aastat kestnud presidendi kahele ametiajale lisanud valitsusjuhi perioodi).

Kuigi ta saab endiselt nautida poolehoidu provintsides, siis täna Moskvas Puškini väljakule kogunevate meeleavaldajate jaoks on temast saanud põlastuse ja pilkamise sihtmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles