Viis ELi ministrit: suhted Ukrainaga on ummikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Harkovis toimunud Julia Tõmošenko toetajate meeleavaldus.
Täna Harkovis toimunud Julia Tõmošenko toetajate meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Olukord Ukraina ja Euroopa Liidu vahelise assotsiatsioonilepingu allkirjastamisega on ummikus, leiavad Rootsi, Suurbritannia, Tšehhi, Poola ja Saksamaa välisministrid.


«Me asume täna assotsiatsiooniprotsessiga ummikus. Pärast seda, kui läbirääkimised 2011. aasta detsembris edukalt lõpetati, on edasiseks teeks lepingu allkirjastamine ja ratifitseerimine, ent selle blokeerisid Ukraina sündmused,» kirjutavad Carl Bildt, William Hague, Karel Schwarzenberg, Radosław Sikorski ja Guido Westerwelle ühisartiklis, mis avaldati assotsiatsioonikõneluste alustamise viienda aastapäeva puhul eile ajalehes New York Times.

Euroopa diplomaadid märgivad, et veel 2007. aasta märtsis olid suured lootused Ukraina demokraatia arengu suhtes, mis võimaldas Brüsselil leida viise suhete lähendamiseks Kiieviga.

Samas viitavad diplomaadid, et olukord on pärast viimase kahe aasta sündmusi Ukrainas muutunud.

«Me ei varja oma mure tugevnemist Ukraina demokraatia pärast. Sõltumatu meedia ja ühendused teatavad võimudepoolsest survest. Aga 2010. aasta lõpul algas juhtivate opositsioonipoliitikute kriminaalne tagakiusamine,» märkisid ministrid, viidates ekspeaminister Julia Tõmošenko ja endise siseministri Juri Lutsenko süüdimõistmisele.

«Need sündmused ei ole kooskõlas Ukraina Euroopa valikuga. Demokraatia, inimõigused ja seaduse ülimuslikkus on väärtused, mis on assotsiatsioonilepingu aluseks, ning Ukraina on juba võtnud endale kohustusi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE), Euroopa Nõukogu ning Euroopa Liidu ees. Seetõttu on õiglane märkida, et praegu on assotsiatsioonileping vanglas, aga võti on Ukraina juhtkonna käes,» viitavad diplomaadid.

Samuti osutasid nad eelseisvatele parlamendivalimistele Ukrainas ja toonitasid, et neist saab demokraatia lakmustest.

Just seda sündmust hakkab nende sõnul tähelepanelikult jälgima rahvusvaheline avalikkus, lootes näha õiglast valimisprotsessi, kaasa arvatud Ukraina opositsiooni täisväärtuslik osalus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles