Läti politoloogid prognoosivad Läti-Vene suhete halvenemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: Liis Treimann

Läti politoloogid Kārlis Daukšts ja Andris Spruds ennustavad Vladimir Putini võidu järel Venemaa presidendivalimistel Läti-Vene suhete halvenemist.

Spruds usub samuti, et halveneda võivad ka Venemaa suhted lääneriikidega.

Daukšts ütles BNSile, et muutused Läti-Vene suhetes sõltuvad Putini edasistest sammudest ja valikutest uue valitsuse moodustamisel ning sellest, kas ta valib Venemaa ühiskonna mobiliseerimise või demokraatliku moderniseerimise tee.

Ka Putini nõunike ja ministrite valik annab tunnistust Venemaa administratsiooni kavatsustest, sõnas Daukšts, lisades, et valimiseelsete avalduste põhjal otsustades on oodata Läti-Vene suhete pingestumist – selles mõttes oli kõige silmatorkavamaks avalduseks see, mis puudutas Venemaa otsustavust reintegreerida endised nõukogude territooriumid ning omandada domineerimine endiste nõukogude liiduvabariikide üle. Samuti materdas Putin Lätit valimiste eel mittekodanike õiguste pärast.

«Samuti kõneles ta negatiivselt keelereferendumist, öeldes, et suur hulk mittekodanikke on jäetud ilma õigusest väljendada selles küsimuses oma arvamust,» osutas Daukšts.

«Läti-Vene suhete paranemine oli Vene-Lääne suhete paranemise produkt, nii et Vene-Lääne suhete halvenemine mõjutab ka Läti-Vene suhteid,» ütles Spruds, lisades, et USAs toimuvad sel aastal presidendivalimised ning juhtiv vabariiklaste kandidaat Mitt Romney on möönnud, et USA-Vene suhete taaskäivitamine on ebaõnnestunud.

Putin pühendas suure osa valimiseelsest retoorikast välisvaenlastele ning see teema tõstatus taas tema esimeses valimisjärgses esinemises.

«Emotsionaalne taust eskaleerub lähikuudel, kuni aasta lõpuni. Majandus toimib rahustajana, kuna Venemaal valitseb arusaam, et Venemaa on osa globaalsest majandusest ning vajab moderniseerimist,» selgitas Spruds.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles