Venemaal püütakse droonide abil immigrante

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõjaväelane demonstreerimas septembris riigi territooriumi kohal allatulistatud Vene drooni ehk mehitamata ja relvastamata luurelennukit.
Gruusia sõjaväelane demonstreerimas septembris riigi territooriumi kohal allatulistatud Vene drooni ehk mehitamata ja relvastamata luurelennukit. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaal kavatsetakse illegaalsete immigrantide püüdmiseks kasutada mehitamata luurelennukeid ehk droone, mille abil loodetakse tuvastada ebaseaduslikult tekkinud sisserännanute asumeid.

Esimest korda kasutati drooni sellel otstarbel edukalt juba eelmisel kuul, kui uuriti üht pealinna lähedal asuvat suurt prügimäge, vahendas AFP.

Venemaa föderaalse migratsiooniteenistuse Moskva haru direktor Oleg Molodijevski ütles, et detsembris tehti seda «katsetuse korras» ning nüüd on plaan luuremasinaid laiemalt edasi kasutada.

«Me kasutasime ära võimaluse rakendada mehitamata lennukid teatud Moskva rajoonide patrullimiseks ja saime aegsasti informatsiooni paikadest, kuhu väliskodanikud saabuvad ja elama asuvad,» märkis ametnik.

«Ma arvan, et me jätkame nende meetodite kasutamist väga efektiivselt ja tihti,» lisas ta, kõneldes pressikonverentsil, kus ajakirjanikele näidati ka väikest helikopterilaadset drooni, mille on ehitanud üks Iževski firma, rahvusvahelise nimega A-Level Aerosystems.

Detsembris läbiviidud katsetuse käigus aitas üks selline aparaat kinnitada, et nelja hektari suurusel prügiladustamise alal, kus kaks aastat varem oli tabatud palju illegaale, enam sellist probleemi ei esine, selgitas Moldijevski.

Moskva migratsiooniteenistuse juhi sõnul kavatsetakse droone laialdasemalt kasutama hakata märtsis ja aprillis, mil migrantide tulv tavapäraselt hoogustub. Venemaa pealinna pürgivad paljud, enamasti Kaukaasia ja Kesk-Aasia endistest liiduvabariikidest pärit võõrtöölised.

Iževski tehase kinnitusel kasutatakse nende droone piirialadel «Kaspia merest Kaliningradini» ning neid on juba töös mitusada. Kõige suuremaks tellijaks nimetas firma juht Aleksandr Zahharov siseministeeriumi. Samal ajal otsitakse aga kliente ka piiri tagant.

Mehitamata luureaparaate kasutavad ka paljude teiste riikide sõjaväed ja korrakaitseorganid, muu hulgas rakendab neid USA võitluses narkootikumide salaveo ja illegaalse immigratsiooniga Mehhiko piiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles