Obama nimetas langust katastroofiks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA uus president Barack Obama ütles, et riigis eelmises kvartalis registreeritud järsk majanduslangus on «edasikestev katastroof» ameerika töölistele, kuid lubas aidata keskklassil raskustest üle saada.


Suurriigi majanduse kogutoodang vähenes eelmises kvartalis ametlikel andmetel koguni 3,8 protsenti, mis on suurim kokkutõmbumine rohkem kui veerand sajandi jooksul. 1991. aastast alates on see ka esimene kord, kui langus kestab kaks kvartalit järjest, vahendas

BBC News

.

Ehkki värske näitaja pole nii kehv, kui varem turgudel languseks ennustatud 5,4 protsenti, pidasid analüütikud seda siiski süngeks infoks. Paljude arvates oleksid numbrid olnud märksa nõrgemad, kui firmad ei oleks kogunud ladudesse kaupa, mida nad nagunii müüa ei suutnud.

Kauakestvate kaupade nagu autode, mööbli ja kodumasinate müük kukkus selle aja jooksul 22,4 protsenti. Toidu ja riiete peale kulutati aga 7,1 protsenti vähem, mis on selles vallas kõige järsem langus alates 1950. aastast.

Kokku vähenes sisetarbimine aasta lõpus 3,5 protsenti. Kontorivahendite ja tarkvara ostmine kahanes 27,8 protsendi võrra, elamuehitajate kulutused aga 23,65 protsendi võrra. USA eksport vähenes viiendiku võrra - 19,7 protsenti.

Obama sõnul peab sellises olukorras Kongress kiiresti tegutsema ja vastu võtma uue majanduse stimuleerimisplaani, mis praegu ootab heakskiitu senatis.

President kinnitas täna ka seda, et loomisel on uus erirühm asepresident Joe Bideni juhtimisel, mis keskendub uute hästitasustatud töökohtade loomisele keskklassi töötajate jaoks. Samuti lubas ta «tasandada mängumaad» tugevatele ametiühingutele.

Obama kirjutas juba alla mitmele täitevkorraldusele, mis annavad ametiühingute liikmetele ja riigi lepingulistele töövõtjatele uusi õigusi, teenides sellega ära demokraate traditsiooniliselt toetavate suurte ametiühingute kiituse.

USA uue presidendi sõnul tuleb paljud eelmise administratsiooni otsused tööjõu organiseerimise osas ümber vaadata, sest ta ei usu neisse meetmetesse. «Ma ei näe tööjõuliikumist osana probleemist,» ütles Obama. «Minu jaoks on see osa lahendusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles