Gruusia otsustas piirata relvastust mässuliste alade lähistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdur möödumas NATO julgeolekugarantiid kuulutavast plakatist sõjaväebaasis Thbilisi lähjedal.
Gruusia sõdur möödumas NATO julgeolekugarantiid kuulutavast plakatist sõjaväebaasis Thbilisi lähjedal. Foto: Reuters / Scanpix

USA ja Euroopa Liit tervitasid reedel Gruusia ühepoolset otsust luua separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasiaga piirnevatel aladel piiratud relvastusega tsoonid.


Tsoonide loomist näeb ette Gruusia kaitseministeeriumi ja Euroopa Liidu vaatlejate vahel esmaspäeval sõlmitud memorandum, mille sisu avaldati ajakirjandusele osaliselt kolmapäeval.

«Me tervitame seda memorandumit, mida pooled üsna kaua kooskõlastasid. Me loodame samuti, et EL-i vaatlejad lubatakse Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumile,» ütles USA suursaadik John Tefft.

Gruusia kaitseministeerium kohustus mitte paigutama 15 kilomeetri kaugusele separatistlike piirkondade administratiivpiirist pataljonist suuremaid jõude, samuti üle 120mm kaliibriga relvastust. Gruusia paigutab piirkonda vaid kuni viis 60-119 millimeetrise kaliibriga relvasüsteemi või soomukit sellise kaliibriga relvastusega.

Piirangud tähendavad, et Gruusia armee ei saa piirkonda tuua suurtükke, kuna ELi vaatlejate kinnitusel on enamus Gruusia suurtükkidest enam kui 120mm kaliibriga. Sama puudutab ka peamisi lahingutanke, mis on  tavapäraselt samuti varustatud 120mm suurtükkidega, ning raketisüsteeme.

Gruusia saab võimaluse viia separatistlike alade lähistele kuni viis sellist süsteemi, kaasa arvatud keskmise kaliibriga miinipildujad, tankitõrjerelvad ja soomukid. «See annab Gruusia relvajõududele teatud kaitsevõimalusi,» ütles ELi vaatlusmissiooni asejuht Clive Trott. «Ent sellest ei piisa ründeoperatsiooniks.»

Euroopa Liidu vaatlejad tervitasid Gruusia otsust ning kutsusid Venemaad tema eeskuju järgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles