Peres: tüli Davosis ei riku Iisraeli suhteid Türgiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdogan lahkus Davosis tuliseks muutunud Lähis-Ida arutelult
Erdogan lahkus Davosis tuliseks muutunud Lähis-Ida arutelult Foto: AP / Scanpix

Iisraeli president Shimon Peres avaldas eile lootust, et äge sõnavahetus Türgi peaministri Tayyip Erdoganiga Davosi majandusfoorumil ei riku kahe riigi suhteid.


Erdogan marssis üleeile Davosi koosolekusaalist välja tüli tõttu, mis sai alguse Perese kirglikust kaitsekõnest Iis­raeli pealetungile Gaza sektoris, mille valguses süüdistas Türgi peaminister juudiriiki palestiina tsiviilelanike tapmises. Peres tõstis häält ja küsis sõrmega Erdoganile osutades, mida teeks too, kui Istanbuli igal ööl rakette kukuks.



«Me ei taha konflikti Türgiga. Me oleme konfliktis palestiinlastega,» ütles Peres eile Šveitsi suusakuurordis Davosis ajakirjanikele. Ta lisas, et vestles pärast vaidlust Erdoganiga telefonitsi.



«Ma ei näe selles isiklikku ega rahvuslikku probleemi,» rääkis Peres. «Suhted võivad jääda endiseks. Minu austus tema vastu ei ole muutunud. See oli arvamustevahetus ja arvamused on arvamused.» Iisraeli president väljendas lootust, et Türgi jätkab Lähis-Ida konfliktide vahendajana.



Enne lahkumist astus Türgi peaminister Davosis ka ajaloolise sammu, pidades maha esimesed kahepoolsed kõnelused Armeenia presidendi Serž Sargsjaniga. Kohtumine oli Armeenia presidendikantselei kinnitusel positiivne.



Türgil ja Armeenial ei ole diplomaatilisi suhteid ja piir kahe riigi vahel on kinni. Vaen pärineb 20. sajandi algusest, kui Osmanite impeerium pani toime genotsiidi armeenlaste kallal. Mullu septembris külastas president Abdullah Gül esimese Türgi riigipeana Armeeniat. (Reuters/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles