End põlema süüdanud tiibetlane suri

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu. Foto: SCANPIX

End eile Lääne-Hiinas Sichuani provintsis Aba prefektuuris põlema süüdanud tiibetlasest noormees suri saadud vigastustesse, teatasid inimõiguslased.

Tiibeti õiguste eest võitlevate organisatsioonide International Campaign for Tibet (ICT) ja Free Tibet teatel hüüdis 18-aastane Dorjee enne enda põlema süütamist ka Hiina valitsuse vastaseid loosungeid. Inimõiguslaste sõnul viisid julgeolekutöötajad mehe surnukeha endaga kaasa, vahendas uudisteagentuur AFP.

Dorjee oli viimaste päeva jooksul juba kolmas inimene, kes on end protestiks Hiina võimude poliitika vastu põlema süüdanud.

Üleeile süütas end samas Aba prefektuuris põlema 32-aastane nelja lapse ema, kes saadud vigastustesse ka suri. Päev varem süütasid end Sichuani naaberprovintsis Gansus põlema kaks teismelist tüdrukut.

Sarnased juhtumid on etnilise Tiibeti piirkonnas üha sagedasemad. Väidetavalt püüavad buda mungad ja nunnad ning Tiibeti toetajad sel moel avaldada protesti Hiina poliitika vastu. AFP andmetel on Hiina tiibetlaste aladel end viimase aasta jooksul põlema süüdanud üle 20 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles