Ida-Liibüas kuulutati välja poolautonoomia

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Liibüas on endiselt rahutu.
Olukord Liibüas on endiselt rahutu. Foto: SCANPIX

Kohalikud hõimuliidrid kuulutasid Ida-Liibüas asuva naftarikka piirkonna täna poolautonoomseks, leides, et sealsed inimesed peavad ise oma tuleviku üle otsustama. 

Poolautonoomia kuulutati välja ajaloolise Kürenaika piirkonna keskuses Banghazis, mis oli sõja ajal ka ülestõusnute tugipunktiks. Otsuse väljakuulutamist tervitas Banghazis vähemalt 2000 inimest, vahendas BBC.

Poolautonoomia toetajate sõnul on kohalike elanike huvisid aastakümneid eiratud ning pärast kolonel Muammar Gaddafi kukutamist peavad sealsed inimesed ise piirkonna tulevikku puudutavaid otsuseid langetama.

Pole selge, kui suures ulatuses ja mis aladel soovivad hõimuliidrid autonoomia välja kuulutada. Küll aga on teada, et Liibüat valitsev rahvuslik üleminekunõukogu (NTC) ei toeta föderaalset Liibüat, leides, et see võib kodusõjast räsitud riigi lõplikult lõhestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles