Vanglast vabanenud Balkani sõjakurjategija võeti vastu kangelasena

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna vanglast vabanenud Fikret Abdić.
Täna vanglast vabanenud Fikret Abdić. Foto: SCANPIX

Tuhanded inimesed tervitasid vanglast vabanenud Bosnia mässulsite moslemite sõjaaegset liidrit Fikret Abdićit Horvaatias kangelasena.

Aadria mere ääres asuva Pula linna vangla ees ootas täna hommikul vanglast vabanenud 72-aastast Demokraatliku Rahvusuniooni (Demokratska Narodna Zajednica – DNZ) endist liidrit umbes 3000 inimest, kellest enamik oli sinna saabunud bussidega Loode-Bosnias asuvast Velika Kladuša linnast, vahendas uudisteagentuur AFP.

Abdić, kes aastatel 1992-1995 oli Sarajevo keskvõimu vastu sõdinud mässuliste moslemite liider ja kuulutas Bosnia loodeosa lahkulöömist muust riigist, vabanes vangast pärast seda, kui ta oli ära kandnud kaks kolmandikku talle 2002. aastal määratud 20 aasta pikkusest vanlgakaristusest, mida hiljem vähendati 15 aastale.

Sõjakuritegudes süüdi mõistetud Abdić kandis karistust umbes 5000 Bosnia keskvalitsuse toetaja saatmise eest kinnipidamislaagritesse, neist vähemalt kolmandik suri seal viibides.

Abdić, keda tema toetajad kutsusid Baboks (eesti keeles papa), põgenes 1995. aastal Horvaatiasse ning võttis ka Horvaatia kodakondsuse. Vaatamata sõjakuritegudes süüdimõistmisele on Abdić paljude Bosnia moslemite seas endiselt populaarne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles