Slovakkia valimistel võidutses endine kommunist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakjõudude liider Robert Fico.
Vasakjõudude liider Robert Fico. Foto: Scnapix

Slovakkias üleeile toimunud parlamendivalimised võitis ülekaalukalt vasakpoolne opositsiooniblokk Smer-SD, mille juhiks on endine peaminister Robert Fico.

Keskvalimiskomisjoni ametlike tulemuste kohaselt kogus Smer-SD erakorralistel valimistel 44 protsenti häältest, mis tähendab sotsiaaldemokraatlikule blokile 150-liikmelises parlamendis 83 kohta, teatas Visegrádi grupi koduleht.

Viieprotsendilise valimiskünnise ületasid veel viis erakonda. Teise tulemuse saavutasid kristlikud demokraadid (KDH) 8,8 protsendiga, millega nad edestasid napilt konservatiivset erakonda OlaNO, mis kogus 8,5 protsenti häältest. Riigis elavaid ungarlasi esindavat Most-Híd nimelist parteid toetas 6,8 protsenti valijaist.

Seni valitsusse kuulunud tsentristlik erakond SDKÚ-DS kogus valimistel vaid kuus protsenti häältest ja jäi selle tulemusega viiendaks. Viimase erakonnana pääses parlamenti veel liberaalne erakond SaS, mis kogus 5,8 protsenti häältest.

47-aastane Fico, kellele president Ivan Gašparovič on lubanud teha ettepaneku valitsuse moodustamiseks, on endine kommunist, kes 1999. aastal asutas uue vasakpoolse erakonna Smer, mille taha on koondunud ka teised vasakjõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles