Kommersant: USA otsustab Iraani ründamise aprillis

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani ballistilise raketi Zelzal katsetus.
Iraani ballistilise raketi Zelzal katsetus. Foto: SCANPIX

Vene päevaleht Kommersant viitas täna USA välisministrile Hillary Clintonile, kelle sõnul langetavad Ühendriigid otsuse Iraani ründamise kohta aprillis.

Väljaande teatel palus Clinton üleeile New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel oma Venemaa kolleegil Sergei Lavrovil edastada islamivabariigi võimudele sõnum, mille kohaselt on Teheranil tuumaküsimuse lahendamiseks aega aprillini, mil kuuepoolsetel kõnelustel püütakse küsimusele lahendust leida.

Lisaks Iraani, Venemaa ja Ühendriikide esindajatele osalevad läbirääkimsitel ka Ühendkuningriigi, Saksamaa, Hiina ja Prantsusmaa saadikud. Kus ja millal kõnelused täpsemalt aset leiavad, on esialgu veel ebaselge.

Mitmete Vene diplomaatide sõnul ei räägita aga enam sellest, kas Iraani rünnatakse, vaid millal seda tehakse. Näiteks ütles üks anonüümseks jääda soovinud Vene diplomaat Kommersandile, et USA ja Iisrael võivad Iraani rünnata veel enne käesoleva aasta lõppu.

«Iisraellased põhimõtteliselt santažeerivad [USA presidenti Barack] Obamat,» märkis allikas. «Ta (Obama - toim) peab kas sõda toetama või kaotama [mõjuka juudi lobigrupi] toetuse.»

Venemaa ametliku diplomaatilise positsiooni kohaselt ei ole aprillis toimuv kohtumine aga viimane võimalus konflikti lahendada. Kommersandi teatel on Venemaa aga sellest hoolimata valmis sõja puhkemiseks.

«Juhul kui puhkeb sõda Iraaniga, on meil tegevuskava. Me oleme oma vägesid mobiliseerinud,» tunnistas anonüümseks jääda soovinud Venemaa kaitseministeeriumi allikas, kelle sõnul tähendaks sõja puhkemine suurt põgenikelainet Aserbaidžaani, mis halvendaks olukorda ka Kaukaasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles