Iraan saatis kosmosesse esimese kodumaise tehiskaaslase

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraani riigitelevisoon näitas kaadreid esimese kodumaal valmistatud tehiskaaslase lennutamisest orbiidile, mis mõjub külma dušina Iisraelile ja lääneriikidele.


Iraani välisministri Manouchehr Mottaki kinnitusel on Omidi-nimelise satelliidi, mis tõlkes tähendab lootust, lennutamine avakosmosesse rahumeelne projekt, millest saavad kasu kõik riigid, vahendas Reuters.

«Kallis Iraani rahvas, teie lapsed on viinud esimese kodumaal valmistatud satelliidi orbiidile,» võis islamivabariigi president Mahmoud Ahmadinejad võidukalt kuulutada. Tema sõnul tiivustab Iraani kosmoseprogrammi «jumala abi, õigluse ja rahu ihalus».

Kohalike uudisteagentuuride teatel saadeti satelliit orbiidile kanderaketiga Safir-2 ja sellega tähistati islamirevolutsiooni 30. aastapäeva. Omid peaks uurimistulemustega tagasi Maale naasma kolme kuu pärast.

Iraani kosmoseprogrammi eesmärk on kümne aasta jooksul saata USA, Venemaa ja Hiina järel kosmosesse ka mehitatud kosmoselaev. Selle saavutamiseks teeb islamivabariik tihedat koostööd araabiamaade, Venemaa ja teiste Aasia riikidega.

Täna orbiidile saadetud Iraani esimene satelliit tegi veelgi ärevamaks Iisraeli ja lääneriigid, mis süüdistavad islamivabariiki aatomirelva väljatöötamises. Iraani teatel on nende tuumaalase tegevuse eesmärk aga toota elektrienergiat.

Londonis asuva Rahvusvahelise strateegiliste uuringute instituudi (IISS) analüütikud hinnangul kardavad lääneriigid, et Iraani kosmoseprogrammi eesmärk on sõjalise suunitlusega.

«Kui nad suutsid saata satelliidi kosmosesse, siis tähendab see seda, et need [raketid] võivad küündida ka Lääne-Euroopasse,» ütles Iisraeli kosmoseagentuuri esindaja Isaac Ben-Israel.

Ühe teise juudiriigi mõttekoja analüütiku sõnul tuleks islamivabariigi satelliiti käsitleda «Iraani Sputnikuna», millel on propagandistlik väärtus.

Sõjakas Iraan on korduvalt ähvardanud, et suunab oma raketid Iisraelile ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui USA peaks ründama riigi tuumaprogrammi. Vastava ettepaneku on Ühendriikidele teinud ka Iisrael, kuid USA lükkas selle tagasi.

USA president Barack Obama on lubanud alustada Teheraniga dialoogi ja pakkuda islamivabariigile majanduslikke erguteid, et riik loobuks oma vastuolulisest tuumaprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles