ERR.ee: Soomet praegu sõjaline kallaletung ei ähvarda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Soome ei kuulu NATOsse, osalevad nad juba praegu alliansi tähtsaimas operatsioonis Afganistanis. Pildil jagavad Soome sõdurid abi Balkhi provintsi elanikele.
Kuigi Soome ei kuulu NATOsse, osalevad nad juba praegu alliansi tähtsaimas operatsioonis Afganistanis. Pildil jagavad Soome sõdurid abi Balkhi provintsi elanikele. Foto: AP / Scanpix

Tallinnas värsket aruannet kommenteerinud Soome kaitseministeeriumi riigikaitsepoliitika osakonna direktori Markku Nikkilä sõnul on äärmiselt ebausutav, et keegi võiks üritada lähiajal Soomele kallale tungida.

Mullusuvised sündmused Gruusias näitasid Venemaa valmidust kaitsta oma huve sõjaliste vahenditega, tõdetakse äsjaavaldatud Soome julgeoleku- ja kaitsepoliitikaaruandes. Samas kinnitatakse, et Soome hoiab jätkuvalt alal heanaaberlikke suhteid nii Venemaa kui ka kõigi teiste naabritega, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Nikkilä sõnul kujutab Soome lahel järjest tihenev laevaliiklus ning sellega kaasnev Venemaa majandushuvide suurenemine endast kahtlemata ka julgeolekupoliitilist riski.

Aruandes mainitakse riskitegurina, kuigi kindlasti mitte peamisena, ka Nord Streami torujuhet.

Soome julgeolekuspetsialistide hinnangul on konfliktioht Soome lahe piirkonnas siiski ülimalt väike. Varasemate julgeolekupoliitikaaruannetega võrreldes rõhutatakse seekordses rohkem koostööd NATOga, samuti on endiselt võimalusena arutusel Soome enda liitumine kaitseorganisatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles