Soome pakub juba ELi välisministrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE esimees ja Soome välisminister Alexander Stubb
OSCE esimees ja Soome välisminister Alexander Stubb Foto: AFP / Scanpix

Soome valitsusparteid jagelevad omavahel eurovoliniku koha pärast ja loodavad endale krabada veel olematu ELi välisministri ameti.




On alles lugu – keskerakondlasest peaminister Matti Vanhanen kutsub keset nädalavahetust ajakirjanikud enda juurde, et süüdistada valitsuskaaslast, koonderakondlasest kaitseministrit Jyri Häkämiest Soome huve kahjustavate seisukohtade esitamise eest, kirjutas ajalehe Helsingin Sanomat eilne juhtkiri.



Probleem on pealtnäha väike – Häkämies pakkus nädalavahetuse hommikutelevisioonis esinedes võimalikuks tulevase ELi välisministri kandidaadiks erakonnakaaslasest välisministri Alexander Stubbi.



Siiani oli valitsus kogu aeg kinnitanud, et toetab praeguse ELi laienemisvoliniku Olli Rehni (Keskerakond) kandidatuuri. Vanhanen sai koalitsioonikaaslastelt sugeda – mis mõte on tekitada tormi veeklaasis.



Soome ühishuvid


Helsingin Sanomate sõnul on põhjused siiski selged – eelmisel nädalal Brüsselit külastanud Vanhanen avaldas seal toetust nii Jose Manuel Barroso jätkamisele Euroopa Komisjoni juhina kui lootust, et Rehn saab tulevikus võimalikult kõrge volinikukoha. Pühapäevasel pressikonverentsil selgitas Vanhanen oma reaktsiooni just tolle kohtumisega, mille tulemused sisepoliitiline kähmlus võib nullida.



«Meil on õnneks väga kogenud ametisolev volinik, keda komisjonis hinnatakse. Valitsuse hinnang on, et tema abiga saame järgmises komisjonis veel mõjukama koha,» kinnitas peaminister.



Häkämiesi motiivid


Kuigi Häkämies spekuleeris teleintervjuus kõigest selle üle, et kes võiks saada nn välisministriks kõigi ELi riikide välisministrite hulgast, oli see Helsingin Sanomate hinnangul teadlik tegu, Koonderakonna katse populaarsest Stubbist võimalikult palju välja pigistada.



Häkamiesi teguviisi mõist­sid hukka ka teised lehed – Kainnun Sanomat kinnitas, et kandidaadi Euroopa Komisjoni otsustab valitsus ja see kandidaat on Rehn.



Opositsiooniliste sotsiaal-demokraatide lehe Uutispäiva Demari arvates oli aga Vanhaneni-Häkamiesi kokkupõrge märk mõradest koalitsiooni sees.



Rehn tuletas aga meelde, et jutud ELi välisministri kohast on üldse enneaegsed, sest ametikohta ei ole üldse olemas, kui Iirimaa kord referendumil tagasi lükatud lepet vastu ei võta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles