Portaal: suri Tonga kuningas

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga kuningas George Tupou V 2008. aastal oma troonil istumas.
Tonga kuningas George Tupou V 2008. aastal oma troonil istumas. Foto: SCANPIX

Tonga kuningas George Tupou V suri täna Hong Kongi haiglas, teatas uudisteportaal Matangi Tonga Online. Võimud pole veel teadet kinnitanud, vahendas AFP.

«See juhtus Hong Kongis ja kroonprints Tupouto'a Lavaka oli haiglas kohal vahetult enne seda, kui kuningas suri,» teatas portaal. «Seda uudist pole veel ametlikult kinnitatud, ent meie usaldusväärne allikas andis teada, et kuningas viidi täna pärastlõunal haiglasse, kuid usutavasti suri mõni tund hiljem.»

Tupou V (63) pooldas Vaikse ookeani lõunaosas asuva tillukese saareriigi üleminekut demokraatiale. Ta nimetati kuningaks 2006. aastal pärast oma isa, kuningas Taufa'ahau Tupou IV surma.

Kroonimistseremoonia toimus alles 2008. aastal, kuna 115 000 elanikuga riik toibus 2006. aasta lõpus puhkenud vägivaldsetest rahutustest pealinnas Nuku'alofas.

Tupou V täitis lubaduse korraldada riigis vabad parlamendivalimised kaks aastat pärast kroonimist. Demokraatlik reform tegi lõpu senisele feodaalsüsteemile, kus kuningas ise valis peaministri, valitsuse ja aadlikest koosneva parlamendi.

Väljaspool Tongat oli kuningas Tupou V tuntud peenete mundrite, koloniaalaegsete kiivrite ja monoklite kandmise poolest. Pealinnas sõitis ta ringi nn Londoni taksoga.

Kuningas, kes ei olnud abielus, käis koolis Šveitsis ning tudeeris Oxfordi ülikoolis ja Sandhursti kuninglikus sõjaväeakadeemias Inglismaal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles