Oviir nõuab Tšehhilt kunstitaiese pärast vabandamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi Nõukogu hoone aatriumis avatud installatsioon «Entropa».
ELi Nõukogu hoone aatriumis avatud installatsioon «Entropa». Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi saadik Siiri Oviir nõudis oma kõnes, et Tšehhi riigi juhtkond vabandaks liikmesriikide ees neid solvava taiese pärast.

Siiri Oviiri sõnul sülitab Tšehhi kunstniku David Černý loodud taies liikmesriikidele näkku ja hinge.

«Eesti kaetud sirbi ja vasaraga, Soome sauna põrandal purjus mees, Saksamaa üle haakrist, Itaalias kubeme juures palli õõtsutavad jalgpallurid, peldik katmas Bulgaariat ja nii edasi - niiviisi on Tšehhi riigi kingitusel kujutatud liikmesriike,» ütles Siiri Oviir.

Oviiri sõnul võib ja vahel peabki kunst inimesi raputama. «Aga kas teise riigi ja rahva mõnitamine on selleks sündsaim viis?» küsis Oviir oma kõnes.

Ta väljendas seisukohta, et kunstniku eneseväljendusvabadust, millesse Tšehhi valitsuse arvates ei tohi riik sekkuda, on selles taieses kasutatud vales kontekstis.

«Kingitust tehes on Tšehhi valitsus aktsepteerinud sõnumit, mida see kingitus endas kannab,» rõhutas Oviir. «Seega vastutab järelmite eest kinkijana Tšehhi valitsus, mitte enam kunstnik.»

Eestist valitud saadikuna ootab Siiri Oviir Tšehhilt vastust ja vabandust, et see Eesti rahvale edastada.

Aasta algul seati Euroopa Liidu Nõukogu kompleksi aatriumisse Brüsselis tšehhi vastuolulise kunstniku David Černý teisi riike pilav installatsioon Entroopa, mis peaks seal püsima kuni juuni lõpuni, mil taas vahetub ühenduse eesistujamaa. Euroopat kujutaval kaheksatonnisel mosaiikskulptuuril on kontuuridena esindatud kõik ühenduse 27 riiki, katsudes üles leida neid rahvaid solvavaid stereotüüpe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles