Kõmri keel ajas Liibüa relvarühmituse segadusse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gareth Montgomery-Johnson (vasakul) ja Nicholas Davies-Jones vangistuses tehtud videolõigul.
Gareth Montgomery-Johnson (vasakul) ja Nicholas Davies-Jones vangistuses tehtud videolõigul. Foto: SCANPIX

Liibüa relvarühmitus kahtlustas kaht Briti ajakirjanikku Iisraeli hüvanguks spioneerimises seetõttu, et kinnipidajad pidasid kõmri keelt heebrea keeleks, kirjutab ajaleht Irish Independent.


Ingliskeelse Iraani kanali Press TV hüvanguks töötava Nicholas Davies-Jonesi ja Gareth Montgomery-Johnsoni pidas üks kümnetest Muammar Gaddafi kukutamises osalenud rühmitustest kinni 22. veebruaril. Algselt süüdistasid nad britte spioneerimises, lõpuks lasid nad aga siiski möödunud nädalavahetusel vabaks.

Montgomery-Johnsoni sõnul käisid mässulised viis päeva pärast nende vangistamist ajakirjanike hotellis nende kogutud materjali ja varustust üle vaatamas. «Minu medvennast isa oli andnud mulle sidemeid juhuks, kui peaksime hätta sattuma. Osadel neist olid kõmrikeelsed kirjad ning nemad arvasid, et see on heebrea keel ja me oleme Iisraeli spioonid,» kirjeldas Montgomery-Johnson.

Kõmri keel, mida räägitakse Walesis, on tänapäeval suurim keldi keelerühma keel. See on emakeeleks umbes 500 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles