Lätis plaanitakse saadikupuutumatuse kärpimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti seimihoone.
Läti seimihoone. Foto: SCANPIX

Läti seimi õiguskomisjon toetas täna töörühma koostatud põhiseaduse muutmise eelnõu, mis puudutab saadikupuutumatuse vähendamist.
 


Ettepaneku kohaselt ei oleks tulevikus enam tarvis seimi nõusolekut seimiliikme ruumide läbiotsimiseks ega tema karistamiseks haldusõiguse korras.

Eelnõu esitatakse seimile esimesele lugemisele.

Põhiseaduse 29. peatüki muutmise ettepanekute järgi ei tohiks seimisaadikut kinni pidada, arreteerida, koduaresti panna, tema suhtes kriminaalmenetlust alustada ega rakendada isiku vabaduse piiramisega seotud halduskaristust ilma seimi nõusolekuta.

Põhiseaduse 30. peatüki parandused näevad ette, et seimisaadikut võib vahistada ja tema vabadust piirata juhul, kui teda tabatakse otse kuriteolt. Saadiku vahistamisest tuleb 24 tunni jooksul teavitada seimi presiidiumi, kes kutsub kokku seimi istungi otsustamaks vahistatud saadiku vahi alla jätmist või vabastamist.

Põhiseaduse muutmine eeldab, et selle poolt hääletab kolm neljandikku parlamendi koosseisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles