Ilves: uuest terrorismilainest Euroopas on veel vara rääkida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politseinikud Toulouse´is asuva juudi kooli juures.
Prantsuse politseinikud Toulouse´is asuva juudi kooli juures. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ütles Prantsusmaal toimunud terroriakte kommenteerides, et üle-euroopalisest terrorismilainest on nende valguses veel vara rääkida.

«Mõeldes neile traagilistele päevadele, kui Toulouse’is ja Montauban’is on seni mõistetamatutes kallaletungides tapetud seitse inimest, neist kolm lapsed, on minus kaastunne meie sõbra ja liitlase Prantsusmaa ning kõigi prantslaste vastu,» teatas Ilves oma kodulehel avaldatud kommentaaris, milles ta vastab uudisteagentuuri BNS küsimustele. Ta lisas, et ei kahtle, et mõrvar või mõrvarid tabatakse ja uurimine annab vastuse, kes ja miks need rünnakud korraldas.

«Kuigi Prantsusmaa võimud näevad traagiliste sündmuste vahel selgeid seoseid, on veel kindlasti vara rääkida uuest terrorirünnakute lainest Euroopas laiemalt,» ütles Ilves. «Kuid nagu osundas eelmise aasta tragöödia Norras, võib ka üks väärastunud maailmapildi ja kivistunud südametunnistusega inimene paljudele valu ja leina külvata, ühiskonna sisemist kindlustunnet kõigutada.»

President lisas, et on kindel, et vägivald ja sellest tekitatud hirm ei murra usku Euroopa väärtustesse ja demokraatiasse ega nõrgenda meie suutlikkust seista nende väärtuste ja demokraatia eest.

Seni tabamata kurjategija lasi eile Prantsusmaal Toulouse'i juudi kooli juures maha nelja- ja viieaastase poisi ning nende isa, 30-aastase rabist õpetaja Jonathan Sandleri, kes tunnistajate sõnul püüdis oma poegi kehaga kaitsta. Surma sai ka kooli direktori seitsmeaastane tütar, kes esialgu viidi raskelt vigastatuna haiglasse.

15. märtsil lasti Lõuna-Prantsusmaal armeebaasi lähedal Montaubani linnas maha kolm sõdurit.

Politsei andmeil pandi tapmised toime sama relvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles