Pöttering: enne Islandi liitumist on vaja Lissaboni lepingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans-Gert Pöttering.
Hans-Gert Pöttering. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi president tõrjus kolmapäeval avaldatud intervjuus väiteid, nagu saaks Island pärast majanduskrahhi kiiremas korras Euroopa Liiduga ühineda, ja kinnitas, et esmalt on vaja lahendada Lissaboni leppe probleem.


«Praegu ei ole õige aeg, et Euroopa Liidu laienemisele isegi mõelda,» ütles Hans-Gert Pöttering Soome päevalehele Aamulehti, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet. 

Tema sõnul ei ole endiselt rakendatud Lissaboni lepet, mille eesmärk on lihtsustada otsustamisprotsessi äsja laienenud 27-liikmelises liidus.

Kõik liikmesriigid peavad leppe ratifitseerima, kuid Iirimaa lükkas selle 2008. aastal referendumil tagasi, mis viis liidu ummikusse.

Varem ütles EL-i laienemisvolinik Olli Rehn, et kui majanduskriisis vaevlev Island soovib liiduga ühineda, võidakse liitumiskõnelusi kiirendada, et Island saaks EL-i astuda koos Horvaatiga, mis peaks liikmeks saama 2010. või 2011. aastal.

Rehn ütles oktoobris AFP-le, et Island on lõpetanud «läbirääkimised umbes kahe kolmandiku» ulatuses kriteeriumitest, mis on liitumiseks vajalikud.

«See tähendab, et kui Island esitab kandidatuuri, saame me kõnelused kiiresti lõpule viia,» ütles ta.

Kuid Pötteringi sõnul tuleb enne lahendada Lissaboni leppe ummikseis.

Islandi uus peaminister Johanna Sigurdardottir ütles teisipäeval, et pärast ülemaailmse majanduskriisi algust Islandit tabanud majanduskrahhi on riigile parimaks teeks Euroopa Liidu ja eurotsooniga ühinemine.

Islandlased on ühendusega liitumise suhtes kaua skeptilised olnud, kuid majanduse mulluse kokkuvarisemise järel on toetus sellele ideele tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles