Vatikan nõudis eksinud piiskopilt meelemuutust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Williamsoni ümber lahvatanud tüli pole vaibunud.
Richard Williamsoni ümber lahvatanud tüli pole vaibunud. Foto: Reuters / Scanpix

Vatikani teatel peab piiskop, kes eitas holokausti täit ulatust, kirikus edasi teenimiseks oma seisukohtadest taganema.

Vatikani ametliku teate kohaselt peab piiskop Richard Williamson roomakatoliku kirikus edasi teenimiseks taganema «ühemõtteliselt» oma seisukohtadest, mis on Vatikani jaoks «täiesti vastuvõetamatud», teatas BBC News.

Vatikani kinnitusel ei teadnud paavst Benedictus XVI piiskopi seisukohti, kui ta otsustas möödunud nädalal tühistada neljale katoliku kiriku piiskopile määratud teenistuskeelu.

20 aasta eest karistas peapiiskop nelja kirikukogu otsuseid eiranud piiskoppi teenistuskeeluga. Piiskopid, kelle hulgas oli ka inglane Williamson, lasid end ametisse pühitseda ilma vajaliku paavsti nõusolekuta. Hiljem olid nad valmis kirikukogu otsuseid tunnustama ja paavst otsustas nad teenistuskeelust vabastada.

Samas on Williamson avaldanud ka oma vaateid holokausti kohta ja seejuures eitanud asjaolu, et natsionaalsotsialistliku Saksamaa sõdurid ja nende liitlased kasutasid juutide tapmiseks gaasikambreid.

Paavsti otsus piiskopid rehabiliteerida tõi kaasa valju pahameele juutide seas. Eile kutsus ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel paavsti selgelt kinnitama, et Vatikan ei suhtu holokausti eitamisse sallivalt ja tegi üleskutse astuda holokausti eitamise vastu selgemalt välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles