Suurbritannia noomib Afganistanis oma nahka hoidvaid liitlasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Afganistanis.
Briti sõdurid Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia noomis kolmapäeval NATO liitlasi kasina panuse eest Afganistanis, rõhutades, et võitluses Talibani mässajatega ei tohi olla seanahavedajaid.


«Oma nime vääriv allianss peab olema selline, kes jagab liikmesuse koorma liikmete vahel võrdselt, sest kollektiivse julgeoleku puhul ei saa olla seanahavedajaid,» ütles Briti kaitseminister John Hutton, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

«Selle alliansi transatlantiliste liikmete õigete suhete tunnuseks peab olema vabatahtlikkus, palumata ülesastumine,» rõhutas ta Brüsselis NATO suursaadikutele.

NATO-l on käsil kõigi aegade suurim ja ambitsioonikaim ülesanne - levitada Afganistani valitsuse mõju üle kogu sõjast laastatud riigi ja tagada võimalused ülesehitustööks.

Taliban ja tema liitlased Al-Qaedast, narkoparunid ja kuritegelikud jõugud on aga viimastel aastatel pead tõstnud ja õõnestavad üha tõsisemalt NATO jalgealust Afganistanis.

Suurbritannia, Kanada, Holland ja USA on saatnud oma sõdurid selle sõja rindejoonele Lõuna-Afganistanis, kuid teised liitlasriigid püüavad hoida oma sõdureid ohutumates piirkondades.

«Afganistan rõhutab NATO institutsioonide vajadust arendada ja kindlustada sõjaaja kultuuri - kiirust, ambitsioonikust ja saab-tehtud suhtumist - mitte rahuaja bürokraatia, protsessi ja minimalismi mentaliteeti,» ütles Hutton.

«Afganistanis nurjumine on mõeldamatu. Tagajärjed oleksid kaugeleulatuvad,» hoiatas ta saadikuid.

«Nurjumine oleks varjamatuks kutseks igale võimalikule agressorile - riigile või mitteriigile - pange meie otsustavus proovile ja katsuge õnne. Sel lihtsalt ei saa lasta sündida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles