ÜRO asub esmakordselt uurima Iisraeli asunduste seaduslikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguste nõukogu (UNHRC) andis neljapäeval vastu võetud resolutsiooniga korralduse algatada esmakordselt juurdlus, mille eesmärgiks on välja selgitada, kas ja kuidas Iisraeli asundused võivad rikkuda palestiinlaste õigusi.

Resolutsioon võeti vastu 36 poolthäälega, üksnes Ühendriigid seisid vastu. Kümme riiki jäi erapooletuks.

Resolutsiooni esitledes kritiseeris Pakistani saadik juudiriiki uute asunduste ehitamise nõudmise pärast Palestiina okupeeritud aladel. Tema sõnul rikuvad asundused rahvusvahelist humanitaarseadust ja inimõigusseadusi.

«Antud resolutsioon püüab vastata humanitaar- ja inimõigusalastele väljakutsetele, mida Iisraeli tegevus okupeeritud territooriumidel on loonud,» ütles ta.

Lisaks juurdluse algatamise korraldusele kutsub resolutsioon Iisraeli võtma tarvitusele ja rakendama tõsiseid meetmeid nagu näiteks relvade konfiskeerimine, et ennetada juudiasunike vägivalda.

USA väljendas sügavat muret seoses nõukogu otsusega, öeldes, et UNHCR on selgelt Iisraeli vastu.

«Taolised sammud ei aita kuidagi kaasa õiglase ja kestva rahu edendamisele,» ütles USA saadik, lisades, et resolutsioon täidab vaid osapoolte teineteisest eemaldumise eesmärki.

Iisraeli otsust laiendada asundusi on kritiseerinud valdav osa rahvusvahelisest kogukonnast, kelle hinnangul on selline tegevus ebaseaduslik.

ÜRO inimõigusvolinik Navi Pillay ütles nädala alguses, et Iisraeli asunduste laienemine on sügavalt seotud paljude probleemidega, kaasa arvatud vägivald Palestiina okupeeritud aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles