Clinton hoiatas veepuudusest tingitud julgeolekuohtude eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Hillary Clinton neljapäeval veepuuduse probleemidest maailmas rääkimas.
USA riigisekretär Hillary Clinton neljapäeval veepuuduse probleemidest maailmas rääkimas. Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton hoiatas neljapäeval, et järgmistel kümnenditel ähvardavad maailma konfliktid kahanevate veevarude pärast, mis võivad tuua kaasa terrorismi ja poliitilise ebastabiilsuse.

Ohud kajastuvad riikliku luurenõukogu (NIC) neljapäeval avalikustatud raportis maakera veejulgeoleku olukorrast, mis valmis välisministri tellimusel.

«Minu arvates võib öelda, et luurekogukonna avastused on kainestavad,» ütles Clinton dokumendi kohta, mis keskendub potentsiaalsetele veeprobleemidele aastani 2040.

Raporti kokkuvõttes öeldakse, et suurimate väljakutsetega seisavad silmitsi Põhja-Aafrika, Lähis-Ida ja Kagu-Aasia, kus veeprobleemid on suuresti tingitud rahvastiku kiirest juurdekasvust ja majanduse veenõudluse suurenemisest. Kolmandaks veenappust põhjustavaks teguriks on kliimamuutus.

«Maailma rahvastiku jätkuva kasvu olukorras suureneb nõudlus vee järele, aga meie mageveevarud ei suuda sellega kaasa minna,» ütles Clinton välisministeeriumis peetud kõnes.

Minister tõi välja raportis esitatud hoiatused, et terroristid võivad võtta sihikule tammid ja veehoidlad ning teised elanikkonda veega varustavad infrastruktuuriobjektid ning põllumajanduse ja tööstuse. Vett võidakse hakata kasutama «poliitilise tööriistana», hoiatas ta.

«Need probleemid suurendavad ebastabiilsuse ohtu nii riikides kui riikide vahel,» sõnas Clinton.

Raporti kokkuvõttes öeldakse siiski, et riikidevahelised konfliktid vee pärast meid lähima 10 aasta jooksul tõenäoliselt veel ei ähvarda. Sellele järgneva kümnendi jooksul muutub aga veepuudus teravamaks ja suureneb tõenäosus, et vett hakatakse kasutama relva või terroristide rünnakuobjektina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles