Usbekistan tahab pensionäridelt raha tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbekitar.
Usbekitar. Foto: SCANPIX

Suurem osa Usbekistani rohkem kui kuuest miljonist pensionärist peab toime tulema umbes saja USA dollariga võrduva pensioniga kuus, kirjutab Raadio Vabaduse veebileht. See on poole väiksem kui ametlik keskmine palk ja sellest jätkub napilt toidukulude katmiseks. Seoses laialt levinud töötusega on nende pensionid peamine sissetulekuallikas tihti ka nende pere jaoks.


Nüüd väidavad aga Taškendi võimud, et pensionäridel on liiga palju raha, ning soovivad neilt seda tagasi küsima hakata, kirjutab Raadio Vabadus. Rahandusministeeriumi esindajad teatasid hiljuti, et pensione on valesti arvestatud ning pensionäride käes on USA dollaritesse ümberarvestatult vähemalt 105 miljonit ülemäärast raha, mida valitsus tagasi tahab. Ministeeriumi sõnul kasvab see summa tõenäoliselt veelgi, kui uurimistega edasi minnakse.

Raadio Vabadusega anonüümselt rääkinud Usbekistani Pensionifondi töötaja sõnul on süüalusteks pensionärid, kes on oma varasema palga kohta valetanud. «Näiteks kui pensionär teenis töötamise ajal 100 somi suurust palka, üritas ta valetada, et palk oli 200 või 300 somi – nii said nad kõrgemat pensioni,» kirjeldas ta.

Praeguse seisuga moodustavad üle 60 aasta vanad inimesed umbes 6,2 protsenti Usbekistani 28 miljonist elanikust. ÜRO hinnanguil peaks pensioniealiste arv aastaks 2050 selles riigis ulatuma 21 protsendini.

Aastaid on Usbekistani pensionärid kaevanud selle üle, et neil on raskusi sellegi raha kättesaamisega. Nüüd on valitsus aga teinud omavalitsustele ülesandeks ülemakstud raha tagasi korjata. Omavalitsuste esindajate sõnul pensionäridel tihtipeale tagasimaksmiseks raha pole.

Rohkem kui veerand kõigist Usbekistani elanikest elab allpool vaesuspiiri.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles