Leedus avaldatakse peatselt endiste KGB agentide nimed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu seimi kaitsekomisjoni esimees Arvydas Anušauskas teatas täna endiste KGB-agentide nimistu peatsest avaldamisest.


«Nüüd saab juba teatada, et julgeolekuamet andis üle tähtsad ajaloolised dokumendid. Seda tehti pärast seda, kui lustratsioonitöö (puhastamine) ning KGB-ga koostööd teinud isikute nimede avaldamine usaldati seadusega Leedu elanike genotsiidi ja vastupanu uurimise keskusele,» ütles Anušauskas.

Ta täpsustas, et endiste agentide nimed avaldatakse saidil www.kgbveikla.lt.

«Avaldatakse nimistu 1700 KGB agendist ning 62 agendikaarti, välja arvatud nende inimeste omad, kes on koostöö KGB-ga üles tunnistanud. Vaatamata sellele on nimistu üsna pikk, põhjalik, ning ma ütleksin, et huvitav,» märkis seadusandja.

«Seal on kirjas, et tegemist on eriti väärtuslike agentidega. Sellesse ei kuulu isikud, kes sattusid KGB lõksu juhuslikult või tegutsesid lühikest aega, vaid need, kes olid KGB jaoks eriti kasulikud ja väärtuslikud,» kinnitas ta.

Pärast seda, kui Leedus kuulutati 12 aastat tagasi välja lustratsioon, tunnistas koostöö KGB-ga üles ligi 1500 inimest.

Veebruarikuus avaldas genotsiidi ja vastupanu uurimise keskus endiste KGB reservohvitseride põhjaliku nimistu, milles oli 238 nime.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles