Oksaneni raamat sai ka Runebergi preemia

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Toomas Huik

Soome kirjanik Sofi Oksanen sai romaani «Puhdistus» («Puhastus») eest ka maineka Runebergi auhinna.


Esimest korda ajaloos anti 10 000-eurone (156 500 krooni) kirjanduspreemia teosele, mis on juba saanud ka Finlandia, vahendas Helsingin Sanomat.

Võitja valis välja 8 kandidaadi seast välja komisjon, kuhu kuulusid kirjandusteadlane Kristina Malmio, luuletaja Joni Pyysali ja Lugemiskeskuse toimetusejuht Riitta Vaismaa.

Komisjon usub Oksaneni teose ajalisse vastupidavusse, selle positsiooni aastakümnete romaanina ja koguni tulevase klassikuna.

«Puhdistus» on saanud seitse tähelepanuväärset autasu, romaani tõlkeõigused on müüdud 16 riiki. Raamat ilmus aprillis ja eelmisel aastal müüdi 102 000 eksemplari.

Runebergi preemia laureaat kuulutatakse välja kirjaniku ja luuletaja Johan Ludvig Runebergi sünniaastapäeval 5. veebruaril.

Preemiat antakse välja alates 1987. aastast. Sellega on seotud ajaleht Uusimaa, Porvoo linn, kirjanike liit ja kirjanduskriitikute liit ning Finlands Svenska Författarföreningen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles