Poola jääb salavangla arutelult kõrvale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelennuk maandumas Szymany lennuväljale, mille kohta inimõiguslased kahtlustavad, et seda võidi kasutada terrorismis kahtlustatavate transpordiks.
Väikelennuk maandumas Szymany lennuväljale, mille kohta inimõiguslased kahtlustavad, et seda võidi kasutada terrorismis kahtlustatavate transpordiks. Foto: SCANPIX

Poola riigi esindajad ei osale homme europarlamendis toimuval arutelul, mis käsitleb võimalikke Euroopa riikides paiknenud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglaid, kirjutab Poola Raadio kodulehekülg.


Arutelu korraldab europarlamendi kodanikuvabaduste ning justiits- ja siseasjade komisjon. Selle eesmärgiks on selgitada, kas CIA hoidis terrorismis kahtlustatavaid Poolas, Rumeenias ja Leedus.

Poola puhul peetakse salavangla võimalikuks asukohaks riigi kirdeosas Szczytno lähistel asuvat Stare Kiejkuty sõjaväebaasi. Arvatakse, et see võis seal tegutseda 2002. aasta detsembrist 2003. septembrini.

Poola raadio andmeil pakkus europarlamendi komisjon nende riigi valitsusele võimalust osaleda sellel arutelul, kuid Varssavi keeldus pakkumisest. Ka Rumeenia ei saada esindajaid Brüsselis toimuvale kuulamisele.

2007. aastal peaministriks tõustes asutas Donald Tusk Poola peaprokuröri juhitava komisjoni, mille eesmärk oli salavangla küsimuse lõplik selgitamine.

Salavangla väidetava tegutsemise ajal oli Poola peaminister Leszek Miller Demokraatlikust Vasakalliansist ning presidendiks sama erakonna taustaga Aleksander Kwasniewski. Mõlemad on korduvalt eitanud, et nende riigis salavangla oli.

Ainus homsel arutelul osalev poolakas on raadio veebilehe teatel Helsingi Inimõiguste Fondi aseesimees Adam Bodnar. Fond on järjepidevalt väitnud, et Poolas oli CIA salavangla. «Valitsuse esindaja puudumine näitab austuse puudumist Euroopa Parlamendi vastu, kes soovib selles küsimuses selgust saada,» ütles Bodnar ajalehele Rzeczpospolita.

Varem on Euroopa Nõukogu kaevanud selle üle, et Poola ei tee CIA salavangla küsimuse uurijatega koostööd.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles